Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wsparcie nowych inwestycji w sektorze HoReCa

Fundusze europejskie
22 kwietnia 2024
Od 6 maja do 5 czerwca br. Polska Agencja Rozwoju Przedsiebiorczości (PARP) uruchamia nabór do projektu pn.: „Nowe inwestycje w sektorze HoReCa”, którego celem jest wsparcie dla przedsięwzięć mikro, małych i średnich przedsiębiorstw mających na celu unowocześnienie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura, czyli sektorach najbardziej dotkniętych pandemią COVID-19 w Polsce.

Oferta przeznaczona jest dla mikro, małych i średnich firm z województw: małopolskiego, lubelskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego z branż:

  • hotelarstwo
  • gastronomia (HoReCa)
  • turystyka
  • kultura

Projekt skierowany do firm, które doświadczyły trudności finansowych w związku z pandemią COVID. Firmy będą musiały udokumentować spadki obrotów na poziomie co najmniej 30%, w 2020 r. lub 2021 r.

Dywersyfikacja działalności nie może prowadzić do rezygnacji przez MŚP z działalności w sektorach: hotelarstwa, gastronomii (HoReCa), turystyki, kultury.

Celem dywersyfikacji powinno być wprowadzenie nowej usługi i/lub produktu w przedsiębiorstwie.

Wsparcie finansowe to refundacja poniesionych kosztów na:

  • inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną – element obligatoryjny inwestycji MŚP
  • podnoszenie kwalifikacji lub przekwalifikowania pracowników
  • usługi doradcze na rzecz rozwoju MŚP

Kwoty wsparcia:

  • min. 50 tys. zł,
  • max. 540 tys. zł

Wsparcie udzielane MŚP będzie stanowiło pomoc de minimis.

Warunki dodatkowe:

  • 10% wkładu własnego kosztów kwalifikowalnych
  • VAT nie jest kwalifikowany
  • max. wartość kosztów kwalifikowalnych (wsparcie i wkład własny) wynosi 600 tys. zł

Cel projektu:

ograniczenie wpływu COVID-19 i skutków spowodowanego przez niego kryzysu wśród MŚP z sektora hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka, kultura w województwach małopolskim, lubelskim, podkarpackim oraz świętokrzyskim.

Etapy projektu:

ogłoszenie naboru przez PARP, ocena wniosków, zawierania umów o objęcie przedsięwzięcia MŚP wsparciem, rozliczenie przedsięwzięć MŚP, kontrole.

Rezultat projektu:  

wsparcie 785 przedsiębiorstw z województw małopolskiego, lubelskiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego.

MARR jako Operator realizuje projekt wspólnie z 4 Partnerami:

Wartość projektu i dofinansowania

  • Całkowita wartość projektu: 260 581 477, 00 PLN
  • Wysokość wkładu ze środków KPO: 100% wartości projektu

Termin realizacji projektu: 01.01.2024 r. – 31.05.2026 r.

Wnioski będzie można składać wyłącznie w postaci elektronicznej przez Lokalny System Informatyczny PARP od 6 maja 2024 r. do 5 czerwca 2024 r.

Szczegółowe informacje na temat projektu są dostępne na stronie internetowej projektu: https://horeca.marr.pl/

Banery

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM/ AKC / Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego