Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Smaki Małopolski

Inne

Małopolska od 2014 roku jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której zadania są tożsame z ideami naszego regionu. Celem tej organizacji jest między innymi promowanie regionalnych potraw, wzmacnianie tożsamości, tworzenie platformy współpracy, wymiany wiedzy i doświadczeń między wytwórcami, przetwórcami, restauratorami i sprzedawcami. Jej działalność ułatwia turystom i mieszkańcom regionów dostęp do żywności produkowanej i przetwarzanej na bazie lokalnych i regionalnych surowców w całej Europie.
Nasz region współtworzy tę europejską organizację, dzięki istnieniu Sieci Dziedzictwo Kulinarne Małopolska, działającej pod egidą województwa małopolskiego. Prezentacji jej członków poświęcone jest to wydawnictwo.
Pokazując życie i pracę naszych bohaterów, zapraszamy Państwa do wyjątkowego świata, w którym na pierwszym miejscu stawia się ekologiczne rolnictwo, naturalne produkty, potrawy oparte na tradycyjnych przepisach oraz nawiązujące do kulinarnej historii naszego regionu. Ich prezentacja pomoże każdemu miłośnikowi naturalnego jedzenia, wyjątkowych soków i win, a przede wszystkim regionalnych smaków odnaleźć w Małopolsce najlepszych producentów, przetwórców i restauratorów!
Poznajmy ich niezwykłe historie i zainspirujmy się!