Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Posiedzenie Komisji Budowy Marki Małopolski oraz Organizacji Imprez Sportowych o Zasięgu Międzynarodowym

Samorząd
22 maja 2014
22 maja odbyły się obrady Komisji Budowy Marki Małopolski oraz Organizacji Imprez Sportowych o Zasięgu Międzynarodowym.

Głównym punktem obrad komisji było omówienie kondycji i przedsięwzięć zaplanowanych w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku w ramach jego dziesiątej edycji, która już za kilkanaście dni rozpocznie się w Wieliczce. Radni wyrazili również poparcie dla wniosku Komisji Kultury o ochronę odpowiedniego charakteru miejsc pielgrzymowania Jana Pawła II w Zakopanem, poruszonego podczas ubiegłotygodniowych obrad w Wadowicach.
 Małopolski Festiwal Smaku jest cyklicznym przedsięwzięciem, realizowanym od 2005 roku. Jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie, ale też w Polsce. Stanowi zasadniczy elementem promocji małopolskich wyrobów i potraw regionalnych i ma na celu uhonorowanie najlepszych producentów żywności tego regionu.
Idea promocji regionalnych, małopolskich przysmaków powstała w 2003 r. Wtedy opracowano mapę "Małopolskie przysmaki", na której znalazły się najbardziej rozpoznawane marki spożywcze z regionu.
Pod koniec 2003 roku podjęto decyzję o realizacji projektu "Małopolski Smak", którego końcowym efektem miało się stać wykreowanie wydarzenia o zasięgu regionalnym, skupiającego producentów żywności z terenu Małopolski oraz osiągnięcie realnego efektu rynkowego, związanego ze sprzedażą małopolskich przysmaków.
W 2004 roku opracowana zastała identyfikacja wizualna "Małopolskiego Smaku", w tym logotypu imprezy w formie kwiatu złożonego z 9 oscypków.  Po raz pierwszy Województwo Małopolskie współorganizowało pierwszą edycję krakowskiego "Święta Chleba" na placu Wolnica, której towarzyszył "Małopolski Smak".
W 2005 roku opierając się na doświadczeniu z organizacji "Święta Chleba", podjęto decyzję o organizacji pierwszej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Pierwszej i jedynej w Polsce imprezy w tamtym czasie, o charakterze targów żywności połączonych z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Pierwsza edycja Festiwalu w 2005 roku składała się z 2 kiermaszów półfinałowych w Zakopanem i Tarnowie oraz finału krakowskiego.
Od 2009 r. w ramach Festiwalu organizowanych jest  8 kiermaszów, w tym 7 półfinałów: w Krakowie (Święto Chleba), Oświęcimiu, Nowym Sączu, Zakopanem lub Nowym Targu, Tarnowie, Wadowicach oraz Miechowie oraz finał. Całość wieńczy Wielki Finał w Krakowie.

Tagi: SEJMIK