Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Niemcy zasmakowali w Małopolsce

Samorząd
19 stycznia 2014
W Berlinie trwają największe w Europie targi rolno-spożywcze - Grüne Woche 2014. Na tym wydarzeniu nie mogło zabraknąć Małopolski. Na naszym stoisku, zorganizowanym pod hasłem Genieße Małopolska! (Zasmakuj w Małopolsce) można spróbować najlepszych produktów regionalnych i zobaczyć, jak gotują gospodynie z Brzeźnicy. Dodatkową atrakcją są występy góralskiej kapeli Śwarni z Nowego Targu.

Małopolskie produkty promują w Berlinie wicemarszałek Wojciech Kozak, członek zarządu Stanisław Sorys, radny Paweł Śliwa oraz dyrektor Piotr Szymański z pracownikami Departamentu Funduszy Europejskich UMWM. Na stoisku „Zasmakuj w Małopolsce” występuje również wyróżniony na wielu międzynarodowych festiwalach zespół folklorystyczny Śwarni. Odwiedzający mogą zobaczyć i posłuchać na żywo, jak unikalna i wspaniała jest małopolska tradycja góralska. Natomiast panie ze Stowarzyszenia „Nowoczesna Gospodyni” z Brzeźnicy przygotowują potrawy z produktów pochodzących z regionu zwanego Doliną Karpia. Będzie można skosztować np. pierogów z nadzieniem z Karpia Zatorskiego czy pulpecików karpiowych.

Swoje produkty prezentują znani i cenieni producenci: Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów „GAZDOWIE", Tłocznia Maurer z Sądecką Grupą Producentów Owoców i Warzyw „OWOC ŁĄCKI”, Gawor Podstolice, Agro-Wit, Produkty Klasztorne z Małej Wsi, Sądecki Bartnik i Spiżarnia Doliny Karpia.

Nasze województwo jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski, fasola „Piękny Jaś” (Chroniona Nazwa Pochodzenia) oraz jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska (Chronione Oznaczenie Geograficzne). Na certyfikaty czekają kolejne produkty i potrawy.

Galeria zdjęć