Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolska na Dożynkach Prezydenckich

Samorząd
16 września 2024
Konkurs o nagrodę prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej na najładniejszy wieniec dożynkowy, występy zespołów ludowych i prezentacje województw – tak wyglądały Dożynki Prezydenckie, które odbyły się w minioną niedzielę w Warszawie. Wydarzenie było zwieńczeniem ogromnego trudu pracy włożonego przez rolników podczas ostatnich żniw. Małopolskę reprezentowali m.in. marszałek Łukasz Smółka, Iwona Gibas z zarządu województwa, Jan Wiesław Duda – radny województwa, przewodniczący Komisji Ochrony Środowiska i Bezpieczeństwa Publicznego SWM, a także grupa wieńcowa z Poręby Radlnej z gminy Tarnów.

Główna część święta plonów z udziałem Prezydenta Andrzeja Dudy i jego małżonki Agaty Kornhauser-Dudy, a także Piotra Ćwika - Zastępcy Szefa Kancelarii Prezydenta RP rozpoczęła się uroczystą mszą świętą w kościele pw. Wniebowzięcia NMP i Świętego Józefa Oblubieńca w Warszawie. Po niej korowód dożynkowy przeszedł na dziedziniec Pałacu Prezydenckiego, gdzie odbyły się: ceremoniał dożynkowy i występy artystyczne zespołów ludowych.

Dożynki są podziękowaniem rolnikom za ich ciężką pracę, dzięki której na naszych stołach gości zdrowa i bezpieczna żywność. To również doskonała okazja do promocji naszego regionu, zaprezentowania tego, co mamy najlepsze i najcenniejsze

- podkreśla marszałek Łukasz Smółka.  

Małopolska podczas tegorocznych Dożynek Prezydenckich promowała m.in. obwarzanki, sądeckie jabłka i soki oraz tradycyjne wędliny. Naszą dumą był także przepiękny wieniec zrobiony przez mieszkańców Poręby Radlnej w gminie Tarnów, który walczył w sobotę (14 września) o laury najładniejszego w konkursie o nagrodę Prezydenta RP. Oceniano w nim m.in. zgodność z tradycją w zakresie kompozycji, formy, materiału i techniki, a także różnorodności użytych do wykonania wieńca materiałów. Liczyły się też walory estetyczne i ogólny wyraz artystyczny oraz sposób prezentacji wieńca.

Jak zaznaczają twórcy tej wyjątkowej ozdoby wieniec został upleciony z tegorocznych kłosów zbóż oraz różnego rodzaju ziół i kwiatów. Zgodnie z tradycją centralne miejsce w wieńcu zajął bochen chleba - cudowny dar wypieczony z mąki naszych zbóż, symbol dostatku, sytości oraz świętości. Podstawa wieńca wypleciona została z żyta, w którą wkomponowano bogato zdobione kwiaty. Wychodziły z niej cztery promieniste łuki wyplecione z kłosów jęczmienia i pszenicy, a środki wypełnione zostały kłosami orkiszu, przeplatane bukietami z kwiatów. Najważniejszym elementem, a zarazem zwieńczenie całej kompozycji był umieszczony na wierzchołku krzyż.

Tradycyjny taniec wokół wieńca wykonał Zespół Folklorystyczny „Czerpok" z Kapelą Ludową Opatkowice z gminy Zakliczyn.

Galeria zdjęć