W ubiegłą niedzielę w Wadowicach na mieszkańców i turystów czekało wiele atrakcji. W programie półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku, prócz możliwości skosztowania smaków Małopolski, znalazły się także warsztaty kulinarne dla blogerów i vlogerów oraz pokazy kulinarne. Blogerzy przygotowali zupę fasolową z wędzonką, kapuśniak oraz roladki drobiowe z kiełbasą lisiecką i zielonym groszkiem podane towarzystwie puree z fasoli piękny jaś i zielonego groszku. Towarzyszyli im kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Swoje umiejętności prezentowali także szefowie kuchni z restauracji Ogrodowa z Wadowic. Pod koniec dnia Pan Marek Sowa Marszałek Województwa Małopolskiego oraz Pani Ewa Filipiak – Burmistrz Wadowic przygotowali dla zgromadzonych tłumnie na wadowickim rynku smakoszy bigos „Szewczyka”.
– Dziś mamy okazję, by spróbować przysmaków z Wadowic i okolic, a już pod koniec sierpnia, podczas finału festiwalu, poznamy najlepsze produkty kulinarne całej Małopolski – mówił marszałek, zapraszając wszystkich zgromadzonych na wielki finał Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 23 i 24 sierpnia w Krakowie.
W Wadowicach wybrane zostały najlepsze lokalne produkty kulinarne. Zarówno jury, jak i publiczność ocenili produkty w 4 kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą”, „Jak u mamy”. W kategorii „Ekologiczne Przysmaki zwyciężyła Pasieka Gucio z Zawadki prezentująca miód rzepakowy. Najlepszym „Tradycyjnym Specjałem” okazał się miód spadziowy z Pasieki Ambrozja z Podksięża, a „Smakołykiem z Legendą” podkówka orzechowa z PSS Społem w Andrychowie. Smak „jak u mamy” najlepiej oddały krokiety ze szpinakiem podane z barszczem czerwonym autorstwa Stowarzyszenia Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy. Twórcy rolady polędwicowej z Zakładu Adama Bąka z Wieprza odebrali Grand Prix przyznane przez festiwalowe jury. II miejsce trafiło do PSS Społem w Andrychowie za podkówkę orzechową, a III miejsce do Stanisławy Kaliczak ze Stryszawy za dżem porzeczkowy. Wyróżnienie otrzymało także Gospodarstwo Pasieczne Jodła ze Skawicy za miód spadziowy. Festiwalowi w Wadowicach towarzyszył organizowany corocznie konkurs na najlepsze wadowickie flaki. Nagroda oraz Wadowicka Chochla powędrowała do Baru "Pod Jemiołą" z Barwałdu Dolnego. Nagrody w imieniu władz Małopolski wręczyli: Marek Sowa – Marszałek Województwa Małopolskiego oraz Ewa Filipiak – Burmistrz Wadowic. W imprezie wzięli udział także Magdalena Grabowska – szefowa marketingu i PR Delikatesów Alma (Partnera Strategicznego Małopolskiego Festiwalu Smaku).
Zwycięzcy wszystkich półfinałów otrzymują "przepustkę" do krakowskiego finału (23-24 sierpnia). Kolejny półfinał 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się w najbliższą niedzielę (22 czerwca) w Oświęcimiu.
Więcej informacji na stronie www.smak.malopolska.pl i www.malopolskakuchnia.pl
(mbab)