Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

FR: Jak wzmocnić konkurencyjność polskich regionów?

Biznes i gospodarka
03 września 2014
W Raporcie Konkurencyjności Regionów 2013 r. przygotowanym przez Komisję Europejską polskie regiony zajęły 19-tą pozycję wśród 28 krajów. Jak osiągnąć wyższą lokatę w tym rankingu? Na to pytanie odpowiedzi poszukiwali paneliści Forum Regionów, w dyskusji, której moderatorem był członek Zarządu WM: Stanisław Sorys.

Jak wzmocnić konkurencyjność polskich regionów radzili polskim samorządowcom goście z zagranicy: Martín Guillermo Ramirez – Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Europejskich Regionów Granicznych (Hiszpania), Christoph Zoepel – Były Minister Rządu Kraju Związkowego i Sekretarz Stanu (Niemcy) oraz Markku Markkula – Pierwszy Vice Prezydent Komitetu Regionów Unii Europejskiej (Finlandia). Moderatorem dyskusji pt. „Od wioski lokalnej do wioski globalnej zagraniczna ekspansja regionów” był członek Zarządu WM: Stanisław Sorys.

Głównym tematem rozmowy była sytuacja europejskich regionów w świetle globalizacji. –Czy w dobie gospodarki wolnorynkowej, gdzie największymi graczami na rynku są olbrzymie, globalne przedsiębiorstwa regiony powinny zwracać się w stronę lokalnych tradycji i własnych rynków ? – pytał Stanisław Sorys uczestników dyskusji.

W dyskusji wielokrotnie padało określenie, że lokalność, tożsamość regionu stanowi o jego sile, również sile rynkowej. W epoce globalizacji , otwartych granic i migracji dziedzictwo społeczne i kulturalne jest czymś, co wyróżnia region i sprzyja budowaniu jego wizerunku wśród mieszkańców, przedsiębiorców i turystów. – W Polsce ciągle szukamy dobrych wzorów, jak wykorzystać naszą przeszłość, zaplecze kulturalne, intelektualne i społeczne, do celu rozwoju gospodarczego – mówił Stanisław Sorys.

W tym kontekście uczestnicy debaty podkreślali konieczność współpracy regionów. Wspólne działania, uczestnictwo w ponadregionalnych i międzynarodowych ma jednak opierać się na poszanowaniu odrębności oraz tożsamości poszczególnych regionów.

Istotnym tematem dyskusji była także sytuacji wsi i rolników. Europa, zdaniem uczestników debaty, postawić powinna na ekologiczne rolnictwo, które zużywa mniej wody i energii. Rolnictwo powinno opierać się na wykorzystywaniu komplementarność upraw, hodowli i gospodarki odpadami organicznymi. Takie działania ma zapewnić społeczeństwu europejskiemu bezpieczeństwo żywnościowe. Paneliści zwrócili również uwagę na wzrost znaczenia produktów regionalnych i tradycyjnych jako elementów budowania konkurencyjności regionu. To szczególnie istotne w kontekście rozwoju turystyki. Uczestnicy dyskusji zauważyli, że budowanie regionu przyjaznego mieszkańcom i turystom łączy się także z koniecznością dbania o środowisko naturalne, o jakość wód i powietrza.

(mbab)

Galeria zdjęć