Święto Ziemniaka w Trzyciążu nawiązuje do tradycji tego regionu, jaką jest uprawa ziemniaków. Stąd też od zarania święta wybierane są ziemniaki rekordziści – tegoroczny ważył 1,75 kg! To właśnie o tych tradycjach wspominał Marszałek Województwa Małopolskiego, Marek Sowa, który podczas oficjalnego otwarcia imprezy podkreślił jak ważne jest wspieranie lokalnych wytwórców, tradycyjnych upraw, dzięki którym poszczególne subregiony mogą pokazać swoją specyfikę i budować swoją przewagę gospodarczą. Jednocześnie Marszałek zachęcał wszystkich, zwłaszcza dzieci do odwiedzenia stoiska Województwa Małopolskiego „Zasmakuj w Małopolsce”, gdzie dzięki specjalnie opracowanej książce i warsztatom plastyczno-teatralnym przybliżana jest najmłodszym smakoszom wiedza na temat małopolskich produktów regionalnych.
Licznie przybyli na święto mieszkańcy Trzyciąża i okolic mogli zakosztować rozmaitych lokalnych przysmaków przygotowanych przez ponad 20 stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich czy kluby aktywnych kobiet. Nie zabrakło również małopolskich produktów regionalnych - była okazja do zakosztowania małopolskich rarytasów: oscypka, chleba prądnickiego z bryndza podhalańską, suski sechlońskiej, kiełbasy Lisieckiej, wędzonego karpia Zatorskiego oraz zupy fasolowej z fasoli Piękny Jaś z dodatkiem jabłek łąckich przygotowanej i serwowanej przez przedstawicielki Klubu Aktywnych Kobiet z Trzyciąża.
Lokalne specjały były oceniane w ramach Nadprzemszańskiego Festiwalu Smaku – tegorocznymi laureatami zostali: napój- aptekarska nalewka z mleka (KGW Tarnawa), potrawa – konfitura z zielonych pomidorów (Klub Aktywnych Kobiet z Imbramowic), rękodzieło- haftowane serwety (Lucyna Probierz z Bogucina Dużego), wydarzenie kulturalne – impreza „Czar pustyni” (Stowarzyszenie Produkt Lokalny Nad Biała Przemszą). Również podczas oficjalnego otwarcia nastąpiło rozstrzygniecie powiatowego konkursu na najpiękniejszy ogród przydomowy oraz w gospodarstwie rolnym. Laureaci odebrali nagrody z rąk gospodarza imprezy - Wójta Gminy Trzyciąż Romana Żelaznego i Marszałka Województwa Małopolskiego – Marka Sowy.
Podobnie jak w poprzednich latach chętni mogli sprawdzić swoją wiedzę na temat małopolskich produktów regionalnych poprzez uczestnictwo w licznych quizach i konkursach dla publiczności organizowanych przy stoisku „Zasmakuj w Małopolsce”.
(mdon)