- Cieszę się bardzo, że ta impreza ma tak duży wymiar i rozrosła się do rangi prestiżowego wydarzenia. Samorząd Województwa Małopolskiego od 5 lat realizuje projekt „Zasmakuj w Małopolsce” finansowany w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, by pokazać to co jest w Małopolsce najcenniejsze. Zapraszam do degustacji i życzę państwu i sobie, abyśmy na tych spotkaniach tworzyli sieci współpracy pomiędzy producentami a konsumentami – zwrócił się wicemarszałek Sorys do uczestników wydarzenia.
Jak wspomniał wicemarszałek Stanisław Sorys, imprezie od paru lat towarzyszy i cieszy się ogromnym powodzeniem stoisko „Zasmakuj w Małopolsce”. To kampania promująca produkty regionalne chronione unijnym certyfikatem. Przy stoiskach można było skosztować m.in. oscypka, chleba prądnickiego z bryndzą podhalańską, obwarzanka krakowskiego, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego, suskiej sechlońskiej czy jagnięciny podhalańskiej. Dla najmłodszych zorganizowano warsztaty kulinarne oraz konkursy z wiedzy o małopolskich produktach. Tradycyjnie podczas święta odbył się konkurs kulinarny „Pleśnieński Smak” na najlepsze wina i nalewki, ciasta i wypieki, potrawy domowe oraz miody i produkty pszczele. Nagrodzono m.in. : nalewkę „Jagodzianka” z gospodarstwa agroturystycznego u „Zochy”, piernik na drożdżach KGW z Rzuchowej, pasztet domowy „Smaki Lata” KGW ze Szczepanowic oraz pierzge w miodzie z pasieki „Karwat” z Tarnowa.
XIII Święto Owoców było również okazją do przypomnienia o tradycjach ludowych, lokalnym folklorze, tradycji upraw owoców na terenie gminy jak też promocji ginących zawodów i miejscowych twórców. Święto to także bogaty program artystyczny pełen atrakcji dla mieszkańców i turystów. Na scenie zaprezentowały się zespoły folklorystyczne, kapele ludowe, żeński chór oraz gwiazda wieczoru Zespół „InoRos”.
(Agenda UMWM w Tarnowie)