Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku - Made in Małopolska

Na polu smakuje lepiej niż na dworze!

Zamiast ozdobnych krzeseł - siedziska z siana pachnącego łąką, zamiast molekularnej hodowli - maleńki ogródek, w którym babcia hoduje zioła. A wokół unoszący się kuszący zapach uwędzonej świeżo kiełbasy i stukot ubijanego masła... Taki klimat czekał na wszystkich gości Małopolskiego Festiwalu Smaku - Made in Małopolska w 2018 roku.  

W 2018 roku odbyła się czternasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Małopolski Festiwal Smaku to największe wydarzenie kulinarne w regionie, które w 2018 roku Województwo Małopolskie zorganizowało już po raz czternasty. To wyjątkowa impreza z udziałem producentów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych specjałów. W 2018 roku MFS organizowany był pod hasłem „Made in Małopolska” i powrócił do korzeni, dając możliwość skosztowania tego, co od zawsze jest w naszym regionie najsmaczniejsze. To swojski smak, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Bo na polu smakuje lepiej niż na dworze!

W 2018 roku festiwal zawitał do:

Podsumowanie Małopolskiego Festiwalu Smaku 2018

Podsumowanie Małopolskiego Festiwalu Smaku 2018

Królowały m.in. miody, sery, tradycyjne wędliny, które można było zakupić na stoiskach prosto od producentów. W festiwalowej kuchni prym wiódł niezastąpiony Andrzej Polan, który podczas specjalnych pokazów gotowania na żywo przywoływał niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotowywał dla gości festiwalu specjały swojej babci. Ponadto, dania oparte na połączeniu prostoty i oryginalności zaprezentował znany bloger kulinarny. Wszystkie pokazy kulinarne zakończone były degustacją, zatem każdy miał możliwość poczuć smak sielskich czasów dzieciństwa.

Poza feerią zapachów i smaków każda z imprez obfitowała w wiele atrakcji. Koła Gospodyń Wiejskich prowadziły warsztaty dla dzieci i dorosłych, podczas których można było nauczyć się, jak zrobić masło, ukisić kapustę, spróbować swoich sił w lepieniu pierogów, wyplataniu koszy z wikliny czy tworzeniu ozdób z siana.

Ponadto, każdy uczestnik festiwalu mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif – budce, oraz wziąć udział w zabawach i  konkursach, w których można było wygrać upominki z regionu.

Konkurs kulinarny "Gotuj z Mistrzem" 2018 - wyniki!

Małopolski Festiwal Smaku - Made in Małopolska odbył się w dniach 24-25 lutego w Zakopanem. Podczas wydarzenia można było wybierać spośród najlepszych smakołyków z regionu lub… napić się kawy w towarzystwie ojca Leona Knabita!

Grafika Małopolskiego Festiwalu Smaku


Prawdziwa eksplozja małopolskich smaków i aromatów czekała na gości festiwalu w weekend, 24-25 lutego na Placu Niepodległości w godz. od 11 do 19.

Miłośnicy regionalnych smaków mogli skosztować na miejscu małopolskich dań w nowoczesnym wydaniu przygotowanych przez Andrzeja Polana. Dla zmarzniętych amatorów zimowych atrakcji przygotowano ciepłe dania oraz grzańce z soków owocowych, podawane prosto z foodtrucka. Była także możliwość zrobienia zakupów na stoiskach małopolskich producentów żywności. Na smakoszy czekały m.in.: pierogi, ryby, wędliny, sery, czy miody. Podczas festiwalu nie zabrakło też dodatkowych atrakcji – zabaw i konkursów dla starszych i młodszych. Kulinarne aktywności poprowadziła Sylwia Ładyga – blogerka i uczestniczka znanych programów telewizyjnych.

Podwójną porcję dobrej energii przygotowano dla miłośników kawy – w specjalnie zaaranżowanej kawiarence można było skosztować pysznej i przygotowanej specjalnie na tą okazję kawy „Kaweleon” w niezwykłym towarzystwie ojca Leona Knabita. Nie lada gratką była też możliwość kupna opakowania KawyLeona, tak aby cieszyć się jej smakiem w domowym zaciszu. Cały zysk z jej sprzedaży został przeznaczony na Fundację Kropla Nadziei im. Ojca Leona Knabita, która wspiera dzieci z zanikiem mięśni.

Program:

24 lutego

11:00 - Oficjalne otwarcie Małopolskiego Festiwalu Smaku „Made in Małopolska”

  • Quiz wiedzy o małopolskich produktach
  • Prezentacja wystawców
  • Konkursy z nagrodami

Ok. 12:55 – Pokaz gotowania w wykonaniu Andrzeja Polana

  • Prezentacja wystawców

Ok. 14:00 – Rozmowa z O. Leonem Knabitem

  • Konkursy z nagrodami

Ok.15:40 - Pokaz gotowania w wykonaniu Andrzeja Polana

  • Prezentacja wystawców
  • Konkurs z nagrodami

Ok. 17:15 - Pokaz gotowania w wykonaniu Adama Chrząstowskiego

  • Konkurs z nagrodami
  • Quiz wiedzy o małopolskich produktach

Dodatkowe atrakcje podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku:

  • Degustacje produktów regionalnych

25 lutego

11:00 - Otwarcie 2 dnia Małopolskiego Festiwalu Smaku „Made in Małopolska”

  • Quiz wiedzy o małopolskich produktach
  • Prezentacja wystawców
  • Konkursy z nagrodami

Ok. 12:55 – Pokaz gotowania w wykonaniu Andrzeja Polana

  • Prezentacja wystawców

Ok. 14:00 – Rozmowa z O. Leonem Knabitem

  • Konkursy z nagrodami

Ok.15:40 - Pokaz gotowania w wykonaniu Andrzeja Polana

  • Prezentacja wystawców
  • Konkurs z nagrodami

Ok. 17:15 - Pokaz gotowania w wykonaniu Adama Chrząstowskiego

  • Konkurs z nagrodami
  • Quiz wiedzy o małopolskich produktach

Dodatkowe atrakcje podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku:

  • Degustacje produktów regionalnych