Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku

Małopolski Smak – projekt skupiający działania związane z promocją małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Pod koniec 2003 roku Samorząd Województwa Małopolskiego podjął decyzję o realizacji projektu "Małopolski Smak", którego końcowym efektem miało się stać wykreowanie wydarzenia o zasięgu regionalnym, skupiającego producentów żywności z terenu Małopolski oraz osiągnięcie realnego efektu rynkowego, związanego ze sprzedażą małopolskich przysmaków.

W 2015 roku odbyła się jedenasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku.

 

11. Małopolski Festiwal Smaku

Kraków, Tarnów, Wadowice, Oświęcim, Miechów, Nowy Targ, Stary Sącz, Wieliczka to kolejne miasta w których gościł Małopolski Festiwal Smaku, już po raz jedenasty. Każdego roku mieszkańcy i turyści mogą się delektować smakami tymi znanymi, ulubionymi, ale także odkrywać coraz to nowe i bardziej wyszukane. To za sprawą Festiwalu większość z tych aromatów nie odeszła w zapomnienie. Małopolski Festiwal Smaku to pierwsza, największa w kraju impreza promująca produkty regionalne i tradycyjne oraz ich twórców. Jego idea zrodziła się już w 2003 roku, a pierwsza edycja odbyła się w 2005 roku. Była to wtedy jedyna impreza w Polsce, która łączyła targi żywności z konkursem i plebiscytem na najlepsze wyroby. Zgłaszający musieli pochwalić się unikatowym produktem lub daniem własnego wyrobu, ale także poddać się ocenie jury złożonego ze znamienitych szefów kuchni oraz ekspertów kulinarnych. Zwycięzcy konkursu otrzymywali "przepustkę" do krakowskiego finału, w którym wybierane były najlepsze produkty całej Małopolski. Także publiczność odwiedzająca półfinały wskazywała najlepsze według niej przysmaki w specjalnym plebiscycie publiczności. Zarówno jury, jak i publiczność ocenia produkty w kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą”, „Jak u mamy”. Laur Festiwalu to cenne wyróżnienie, ale także rekomendacja rynkowa, którą mieszkańcy kierują się podczas zakupów. Małopolski Festiwal Smaku to także edycje świąteczne – Bożonarodzeniowa i Wielkanocna. Zapachy i aromaty regionalnych specjałów czekają  więc na smakoszy przez cały rok.

W 2015 roku Małopolski Festiwal Smaku został zainaugurowany na Rynku Głównym w Krakowie, gdzie od 27 do 29 marca 2015 r. Wielkanocny Małopolski Smak towarzyszył corocznym Targom Wielkanocnym. W wydarzeniu wzięło udział 12 producentów żywności z całej Małopolski, którzy zaprezentowali unikalne dania i potrawy charakterystyczne dla okresu Wielkiej Nocy. 7 czerwca rozpoczęła się letnia edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. Półfinały odbyły się w Wieliczce, Wadowicach, Oświęcimiu, Miechowie, Nowym Targu, Tarnowie i Starym Sączu. Letnią odsłonę Małopolskiego Festiwalu Smaku zwieńczył wielki finał na krakowskim placu Wolnica w dniach 29 i 30 sierpnia 2015 r. Centralnym punktem wydarzeń ubiegłorocznej edycji była festiwalowa kuchnia, w której swoje umiejętności prezentowali szefowie kuchni, blogerzy kulinarni oraz włodarze Małopolski i miast, w których organizowane były półfinały. Wydarzenie obsługiwane było przez ogólnopolską stację telewizyjną – TVN (program „Wyjazdowa Prognoza Pogody” emitowany w programach TVN24 i TVN Meteo Active). Przedsięwzięcie wzbogacono zewnętrzną ekspozycją w postaci plakatów, a także citylightów. Świątecznym podsumowaniem Małopolskiego Festiwalu Smaku był Wigilijny Smak, który towarzyszył Targom Bożonarodzeniowym na krakowskim Rynku Głównym. Świątecznej edycji, w której udział wzięło 12 producentów żywności, towarzyszyła zimowa kampania pod nazwą „Duch Świąt pochodzi z Małopolski”.

Laureaci 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku

Konkurs

Grand Prix
ZAKŁAD MASARSKI „MĄDRY” Z NOWEJ WSI SZLACHECKIEJ
PRODUKT: KIEŁBASA KRAKOWSKA „ SUCHA MĄDREGO”

II Miejsce
F.P.H.U. „ LAGUNA” IZABELA GRADALSKA Z GORLIC
PRODUKT: BARANINA GAJOWEG

III Miejsce
Z.P.H.U. STANPOL JAN SKAWSKI Z MŁOSZOWEJ
PRODUKT: ROLADA Z INDYKA

Wyróżnienia Komisji konkursowej
1. MAGDALENA WĘGIEL Z PRZYBYSŁAWIC
PRODUKT: PSTRĄG OJCOWSKI, POTOKOWY, WĘDZONY
2. TŁOCZNIA OWOCÓW „PAWŁOWSKI” ZE ŻBIKOWIC
PRODUKT: POKRZYWA W SOKU JABŁKOWYM

Wyróżnienia Komisji Dziennikarskiej
TŁOCZNIA OWOCÓW „PAWŁOWSKI” ZE ŻBIKOWIC
PRODUKT: POKRZYWA W SOKU JABŁKOWYM

Plebiscyt

Kategoria: Ekologiczne Przysmaki
GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE ROBERT TRACZ Z HUCISKA
PRODUKT: JURAJSKA ORZECHÓWKA ZALANA JANKIELOWYM CZAREM PUSTYNI

Kategoria: Tradycyjne Specjały
P.P.U.H. PATRYCJA & PAWEŁ ZOFIA RYDZYK Z KWAŚNIOWA GÓRNA
PRODUKT: CHLEB ŚWIĄTECZNY

Kategoria: Smakołyki z Legendą
TŁOCZNIA OWOCÓW „PAWŁOWSKI” ZE ŻBIKOWIC
PRODUKT: POKRZYWA W SOKU JABŁKOWYM

Kategoria Jak u Mamy
STOWARZYSZENIE NOWOCZESNA GOSPODYNI Z BRZEŹNICY
PRODUKT: TORT CHLEBOWY

Galeria zdjęć