Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski Festiwal Smaku

Małopolski Smak – projekt skupiający działania związane z promocją małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Pod koniec 2003 roku Samorząd Województwa Małopolskiego podjął decyzję o realizacji projektu "Małopolski Smak", którego końcowym efektem miało się stać wykreowanie wydarzenia o zasięgu regionalnym, skupiającego producentów żywności z terenu Małopolski oraz osiągnięcie realnego efektu rynkowego, związanego ze sprzedażą małopolskich przysmaków.

W 2014 roku odbyła się dziesiąta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku.

 

Laureaci 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku

Konkurs

Grand Prix
Zakłady Mięsne Elimex z Młoszowej
Mięsiwo z pieca

Wyróżnienie
Piekarnia Błajan z Tarnowa
Chleb żytni na zakwasie

Wyróżnienie
Jerzy Milewski z 
Pstrąg wędzony

Wyróżnienie
Piekarnia Rafapol
Krakusek z kminkiem

Wyróżnienie
Piekarnia Rafapol z Zabierzowa
Krakusek z kminkiem

Wyróżnienie
Cukiernia Melba z Krzeszowic
Tradycyjne lody śmietankowe na bazie mleka od krów rasy polskiej czerwonej

Wyróżnienie
Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich w Szczepanowicach
miechowskie gołąbki z soczewicą

Plebiscyt

Publiczność wybrała laureatów nagród w czterech kategoriach:

Kategoria Ekologiczne przysmaki - Galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni – Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz
Kategoria Tradycyjne specjały – Charsznicka kapusta kiszona-gołąbkowa - AGRO-WIT Agnieszka Malinowska
Kategoria Smakołyki z legendą – Rolada polędwicowa – Zakład Mięsny Adam Bąk - Wieprz
Kategoria Jak u mamy – Naleśniki z owocami – Koło Gospodyń Wiejskich z Gdowa

Nagroda dziennikarzy trafiła do firmy „MAGI” Marii Zdebskiej za pierogi ze śliwkami.

Przedstawiciele mediów wyróżnili także Lucynę Gaweł producentkę soku z pomidorów malinowych.

Galeria zdjęć