Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wyborna nalewka, śliwka w cieście i relaksacyjna kąpiel w ziołach

Turystyka
04 sierpnia 2010
Władze samorządowe Małopolski chcą zachęcić turystów do spędzania wakacji w naszym regionie. Dlatego przygotowały ciekawą ofertę i kuszą turystów tematycznymi szlakami turystycznymi.  I tak pielgrzymów zachęcają do przejścia szlakiem św. Jakuba, miłośników ciszy i spokoju zapraszają na wieś pachnącą ziołami, a smakoszy częstują śliwką na milion sposobów według regionalnych receptur.- Małopolska wymaga nieustannej promocji. Bogactwo naszego regionu jest ogromne, ale nie wszyscy o tym wiedzą, dlatego mocno wspieramy takie inicjatywy – które zachęcają do odkrywania walorów Małopolski – podkreśla wicemarszałek Leszek Zegzda. – Jednym z takich przedsięwzięć jest np. otwarcie od maja do września 50 kościołów na Szlaku Architektury Drewnianej, które można zwiedzać z przewodnikiem. Bardzo liczymy także na to, że do promocji regionu przyczyni się Małopolski System Informacji Turystycznej – dodaje.

Odkryć sekret ziołowych nalewek

Hitem tego lata w Małopolsce jest nowy szlak turystyczny „Małopolska wieś pachnąca ziołami”. To odpowiedź władz regionu na rosnące zainteresowanie agroturystyką. Oferta powstała szczególnie z myślą o miłośnikach przyrody i koneserów zdrowej, regionalnej kuchni. Spędzając wakacje w gospodarstwie agroturystycznym na szlaku „Małopolskiej Wsi Pachnącej Ziołami”, turysta będzie mógł spędzić czas w sposób niekonwencjonalny. I tak będzie mógł zażyć relaksacyjnych, ziołowych kąpieli, nauczyć się suszenia ziół i wykorzystania ich w domowej kuchni i apteczce, a wieczorem gospodarz zdradzi mu sekrety sporządzania wybornych, ziołowych nalewek według najstarszych receptur ludowych. Uroki małopolskiej wsi będzie można też odkrywać angażując się we wspólną pracę w gospodarstwie. To frajda szczególnie dla najmłodszych, którzy poznają uroki życia na wsi i często, po raz pierwszy, mają okazję wziąć udział w prawdziwych żniwach, wybieraniu miodu z pasieki czy  też strzyżeniu owiec. Oferta cieszy się dużym zainteresowaniem, a szlak odwiedza coraz więcej turystów. Jak podkreśla wicemarszałek Leszek Zegzda turystyka wiejska jest jednym z priorytetowych kierunków rozwoju turystyki w Małopolsce. - Chcemy zachęcić jak największą liczbę turystów do odwiedzania małopolskiej wsi. Udało nam się stworzyć bardzo prężną i wyspecjalizowaną ofertę turystyczną. Naszym celem jest pokazanie, że wypoczynek na małopolskiej wsi jest wyjątkowy i można połączyć go ze zwiedzaniem wielu atrakcji dostępnych w całym regionie – dodaje Leszek Zegzda.

Śliwka w menu

Suszone, w cieście, lub ze schabem. O tym, na ile sposób można przygotować potrawę ze śliwek przekonają się turyści wędrujący Śliwkowym Szlakiem. Przez najbliższe dwa miesiące Małopolanie i turyści odwiedzający nasz region będą mogli smakować w wybranych małopolskich restauracjach i podczas plenerowych wydarzeń  najbardziej znakomitych potraw ze śliwek. I tak małopolskie gminy znajdujące się na szlaku zorganizują cykl imprez, podczas których będzie można degustować śliwkowe przysmaki, wziąć udział w konkursach na najlepszą potrawę ze śliwek i wysłuchać wykładów na temat walorów zdrowotnych i odżywczych śliw. Już teraz gmina Łososina Dolna szykuje się do tygodniowego serwowania pierogów ze śliwkami i innymi śliwkowymi rarytasami. Już w sierpniu rozpoczyna się śliwkowy tydzień nad Jeziorem Rożnowskim, a we wrześniu w Iwkowej odbędzie się Święto Suszonej Śliwki. Do akcji „Spotkajmy się ...na Śliwkowym Szlaku” przyłączyły się także małopolskie restauracje, gospody oraz pensjonaty, które serwować będą gościom, w wybrane dni tygodnia, specjalne potrawy ze śliwek. Restauratorzy kusić będą pysznymi śliwkowymi knedlami, pierogami, naleśnikami oraz schabem. Na tych gości, którzy zdecydują się wybrać z restauracyjnego menu śliwkowe danie czeka niespodzianka.

Pątnicy na drodze św. Jakuba

Władze regionu stawiają szczególnie na turystykę pielgrzymkową. Dlatego zachęcają do przejścia szlakiem pątniczym do grobu św. Jakuba Apostoła w Santiago de Compostela w hiszpańskiej Galicji, zwłaszcza, że 2010 r. został ogłoszony Jubileuszowym Rokiem Jakubowym. Św. Jakub to patron Hiszpanii i Portugalii, który ściąga od wieków miliony pielgrzymów do grobu w Santiago de Compostela. Tradycja odwiedzania grobu świętego Jakuba trwa w Europie od IX wieku. Pielgrzymi wędrujący w średniowieczu do Santiago de Compostela na znak, że tam dotarli, przynosili muszlę, która z wiekiem stała się symbolem szlaku, który z Krakowa do Santiago de Compostela ma 3703 km. Małopolski Szlak Świętego Jakuba został wytyczony od Sandomierza do Krakowa przez Kotuszów, Szczaworyż, Probołowice, Pałęcznice, Niegardów i Węcławice. Jak twierdzą historycy świątynie św. Jakuba położne przy tym szlaku mogły pełnić rangę kościołów stacyjnych. Ich usytuowanie w bliskiej odległości od siebie  umożliwiało przejście każdego z kolejnych odcinków drogi w ciągu jednego dnia.

Muzyka zaklęta w drewnie

Do końca września, władze regionu udostępniają turystom wnętrza kościołów i cerkwi znajdujących się na Szlaku Architektury Drewnianej. W okresie wakacyjnym, na co dzień niedostępne, kościoły zaczynają tętnić życiem. W wybrane dni lata odbywają się w nich koncerty muzyki dawnej. W ramach muzycznych spotkań na Szlaku usłyszeć można dzieła Chopina, Haendla, Vivaldiego, Telemanna, Mozarta, Haydna i wielu innych znanych kompozytorów. I tak już 7 sierpnia dawne utwory zabrzmią w kościele pw. Św. Michała Archanioła w Dębnie Podhalańskim.  


 

 

(arud)

Tagi: WYDARZENIA