Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wielkanocne tradycje w Andrychowie

Turystyka
13 kwietnia 2014
Promowanie małopolskich tradycji kulinarnych i zanikających zwyczajów – to najważniejsze cele programu „Małopolskie tradycyjne bogactwo kulinarne i obrzędowe Świąt Wielkanocnych", jaki jest realizowany przez Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie. Wydarzenie zainaugurował w tę sobotę marszałek Marek Sowa.

Sposób, w jaki Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie pielęgnuje wielkanocne tradycje jest godne najwyższego szacunku – powiedział w czasie otwarcia imprezy marszałek Małopolski, życząc równocześnie by organizacja rozwijała się prężnie dalej.

Jak zaznaczyła w sobotę Czesława Wojewodzic, przewodnicząca stowarzyszenia, głównym celem programu jest organizacja 14. konkursu potraw regionalnych „Stół Wielkanocny 2014”. Już wiadomo, że do rywalizacji przystąpi 22 kół gospodyń wiejskich. Uczestniczki przygotują stół ze śniadaniem wielkanocnym – najlepsza z zaprezentowanych potraw regionalnych otrzyma Grand Prix.

Oprócz Marka Sowy, w Andrychowie w sobotę pojawili się też: wojewoda małopolski, posłowie, senatorowie, starosta, burmistrzowie i ponad trzystu innych, znamienitych gości.

(abart, kor)

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA