To już 11 edycja tej wyjątkowej imprezy, a jej pomysłodawcy i organizatorzy tym razem wprowadzą nas świat podań i bajek inspirowanych legendami z Małopolski.
A to oznacza, że uczestnicy wydarzenia mogą popuścić wodze fantazji i pojawić się w bajecznych przebraniach.
Niezmienna pozostaje idea tego święta, w której rydz odgrywa rolę główną.
Wszyscy, którzy wcześniej zgłoszą swój udział, będą mogli wziąć udział w konkursie rydzobrania „Poluj na Rydza”. Alejki Parku Zdrojowego zamienią się w miejsce rękodzielniczego kiermaszu. Znajdziemy tutaj strefę mody, atrakcji dla dzieciaków, aleję rękodzielników i rzemieślników. Poznamy pracę snycerzy, łyżkarzy czy bibułczarek i koronczarek. Możemy liczyć na różnego rodzaju warsztaty. Zainteresowani będą mogli wziąć udział m.in. w warsztatach wykonywania drewnianych zabawek, malowania ekotoreb czy robienia ekologicznych kosmetyków.
Uwaga: na warsztaty obowiązują zapisy przez Internet
Jednak główną atrakcją Święta Rydza, będą oczywiście kulinaria.
Swój kulinarny pokaz będzie mieć Janusz Myjak, szef restauracji „Szósty Zmysł” krynickiego hotelu ERIS. Odbędzie się także akademia gotowania z udziałem uczniów szkół gastronomicznych z Małopolski. Swoje kulinarne umiejętności pokażą nam także ich nauczyciele i zaproszeni goście.
Imprezie będzie towarzyszyć muzyka.
Wszystkie szczegóły znajdziesz tutaj: www.swietorydza.pl/
Organizatorem wydarzenia są Stary Dom Zdrojowy i Stowarzyszenie Na Grzyby.
Wydarzenie otrzymało wsparcie finansowe województwa małopolskiego.