Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Sądecki półfinał 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku

Turystyka
02 lipca 2012
W upalne, niedzielne popołudnie na sądeckim Rynku odbył się kolejny kiermasz 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Swoje wyroby zaprezentowali wystawcy z powiatów gorlickiego, limanowskiego, nowosądeckiego i miasta Nowego Sącza. Gratulacje laureatom składali: radni województwa: Marta Mordarska i Andrzej Bulzak oraz Wiceprezydent Nowego Sącza Bożena Jawor.

Oddając głosy na kuponach publiczność wybrała zwycięzców w czterech kategoriach. Za najlepszy produkt w kategorii „Ekologiczne przysmaki” uznano pieczonego ekologicznego kurczaka sądeckiego z Gospodarstwa ekologicznego Jadwigi Krok z Białej Niżnej. Nagroda w kategorii „Tradycyjne specjały” powędrowała do Gospodarstwa Pasiecznego „Kószka” Piotra Kołacza z Gródka nad Dunajcem, które jest producentem miodu spadziowego. Za najsmaczniejszy „Smakołyk z legendą” uznano powidło śliwkowe Przetwórni Owoców i Warzyw PROSPONA z Nowego Sącza. Bigos na owocach zapewnił LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska” z Limanowej zwycięstwo w kategorii „Jak u mamy”.

Równolegle z plebiscytem trwał konkurs. Jury w składzie: Zbigniew Kurleto (prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Przewodniczący komisji konkursowej), Jacek Szklarek (prezes Slow Food), Sebastian Wątroba (smakosz, aktor znany z serialu W11), Grzegorz Komendarek (kucharz, aktor znany z serialu Złotopolscy) oraz Henryk Najduch (przedstawiciel miasta Nowego Sącza) palmę pierwszeństwa przyznało tarciuchom ziemniaczanym w kapuście zaproponowanym przez Firmę „Laguna” Izabeli Grądalskiej z Gorlic. Drugie miejsce przypadło Przetwórni Owoców          i Warzyw PROSPONA z Nowego Sącza za powidło śliwkowe, zaś trzecie zajęło Gospodarstwo Agroturystyczne Magdalena Zygmunt z Juraszowej za produkt: kozina z sosem miętowym.

W pokazie gotowania na żywo zwyciężyła Restauracja „Bohema” z Nowego Sącza, której kucharze przygotowali placuszki pasterskie zapiekane w sosie kurkowym.

- Już od wielu lat na sądeckim rynku spotykają się wielbiciele i miłośnicy niezwykłych smaków Małopolski. Jeśli chodzi o kulinaria Małopolska jest niezwykle bogatym i szczególnym regionem – zaznaczyła radna województwa Marta Mordarska. Przedstawicielka samorządu województwa podziękowała organizatorom, wystawcom i uczestnikom kiermaszu oraz zaprosiła do udziału w kolejnej edycji MFS.

- Unia Europejska to regionalizm. Regionalizm to mała ojczyzna, jaką jest Sądecczyzna i jaką jest Małopolska – mówił radny województwa Andrzej Bulzak. - Promocja w Brukseli jest najskuteczniejsza poprzez smak, ubiór, tradycję. Niezależnie od tego, jaka będzie Unia za rok, czy za dziesięć lat, będziemy jej aktywnym członkiem o tyle, o ile damy to, co jest najważniejsze – tradycję - dodał przedstawiciel samorządu regionalnego.

Pozostały już tylko dwa kiermasze półfinałowe. 8 lipca Małopolski Festiwal Smaku zawita do Nowego Targu, zaś ostatni półfinał tegorocznej edycji będzie miał miejsce 22 lipca w Miechowie. Zwycięstwo w konkursie i plebiscycie jest dla wystawców przepustką do udziału w wielkim finale 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 25 i 26 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.

Małopolski Festiwal Smaku - Nowy Sącz from Malopolska on Vimeo.

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA