Małopolska o tej porze roku jest magiczna i aktywna – o tym mogli się przekonać wszyscy uczestnicy naszej zimowej akcji na Polanie Szymoszkowej w Zakopanem próbując wspaniałych przysmaków małopolskiej kuchni, biorąc udział w konkursach wiedzy o Małopolsce czy przygotowując się do szusowania na stoku
- mówi Iwona Gibas z zarządu województwa.
W Miasteczku Ratownictwa Górskiego można było zapoznać się nie tylko z zasadami pierwszej pomocy, ale także przypomnieć sobie najważniejsze punkty z dekalogu FIS, o bezpieczeństwie w górach i na stokach. Przedstawiciele Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego symulowali akcje ratownicze i przeprowadzali pokazy sprzętu ratowniczego.
W naszej kuchni polowej dowodził Mikołaj Rey, który przygotował krem z kapusty kiszonej i moskole. Dla dzieci powstało mini miasteczko z licznymi konkursami i nagrodami. Nie zabrakło również dobrej muzyki i konkursów wiedzy o Małopolsce.
Z zimowego miasteczka na Polanie Szymoszkowej nadawali na żywo reporterzy stacji RMF FM, a ich relacji można było posłuchać na bieżąco na antenie rozgłośni i śledzić w social mediach. Wszyscy goście mieli również okazję zrobić sobie zdjęcia w fotoramce z naszym bohaterem Miśkiem, i odkrywać zimowe uroki Małopolski wspólnie z Kubą Szmajkowskim, Natalią Zastępą, Dominikiem Dudkiem i Michałem Szczygłem.
To nie koniec niespodzianek, zapraszamy w następną niedzielę, 18 lutego do Krynicy-Zdrój na Słotwiny Arena. Przygotowaliśmy tam m.in.:
- Miasteczko Ratownictwa Górskiego: GOPR pierwsza pomoc, bezpieczeństwo w górach i na stokach, dekalog FIS, pokaz sprzętu ratowniczego, symulowane akcje ratownicze itd.
- Kuchnia polowa: Krem z kapusty kiszonej i Moskole
- Rozgrzewka na stoku
- Strefa dla dzieci: w strefie konkursy dla dzieci i mini miasteczko dla dzieci
- DJ w strefie + konkursy z wiedzy o Małopolsce
- Czas: 10:00-16:00
Projekt powstał we współpracy Województwa Małopolskiego i Małopolskiej Organizacji Turystycznej.