Małopolska Trasa Smakoszy obejmuje 21 obiektów, położonych w jednej z siedmiu „krain”. Można delektować się smakami Krakowa i Wieliczki, karczm wzdłuż Zakopianki, skalnego Podhala, diabelskiej Babiej Góry i anielskiej Lanckorony, styku trzech krain: Pienin, Podhala i Spiszu, kraju Lachów, Pogórzan i Łemków oraz północnej korony Krakowa. To sposób na poznanie rożnych zakątków Małopolski i ich kulinarnych specjalności.
W poznawaniu regionalnych smaków będzie strona: www.szlaksmakoszy.vel.pl Tam zajdziemy mapkę każdej z siedmiu tras, opisy karczm oraz przepisy na regionalne potrawy, przygotowane przez szefów kuchni. Dodatkowo dowiemy się, czy w restauracji zjemy potrawy podane na regionalnej zastawie, przez kelnerów w strojach regionalnych i czy przy muzyce regionalnej. Strona zawiera także informacje, czy w karczmie są udogodnienia dla dzieci lub dla osób niepełnosprawnych i jaki jest przedział cen posiłków.
Strona internetowa jest uzupełnieniem książki Elżbiety Tomczyk-Miczki „Małopolska Trasa Smakoszy. Przewodnik po karczmach regionalnych Małopolski” wydanej w wersji polsko-angielskiej przez Małopolską Organizację Turystyczną przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego i Polskiej Organizacji Turystycznej. Autorka zachęca do kulinarnej podróży po Małopolsce. „Zanim jednak zanurzycie łyżkę w misce strawy i podniesiecie ją do ust, zadumajcie się nad przeszłością, wsłuchajcie się w niegdysiejszy gwar, skrzypienie kół na gościńcu, brzęk miedzianych garnców. Pomyślcie o tych, którzy przed laty tu biesiadowali i których historie wpisane są w trasy smakoszy.” – pisze we wstępie do przewodnika Elżbieta Tomczyk-Miczka.
(azlo)