Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Małopolski szlak dla smakoszy

Turystyka
29 listopada 2010
Śniadanie w zakamarku krakowskiego podwórka, obiad w drewnianej, zbudowanej z bali karczmie lub w murowanym dworze, a kolacja w średniowiecznej piwnicy. Do wyboru: befsztyk tatarski, oscypek chrupiący po bacowemu, rumiane żeberka w sosie spadziowym, eskalopki kozie, pstrąg ognisty, kotlet chłopski z kością, placki po hajducku, kiesełyca z komperiami, gulasz huculski, sakwa z wieprzową polędwiczką na sosie z podgrzybków… Zapraszamy do małopolskiego raju dla smakoszy i na wędrówkę po szlaku karczm regionalnych.

Małopolska Trasa Smakoszy obejmuje 21 obiektów, położonych w jednej z siedmiu „krain”. Można delektować się smakami Krakowa i Wieliczki, karczm wzdłuż Zakopianki, skalnego Podhala, diabelskiej Babiej Góry i anielskiej Lanckorony, styku trzech krain: Pienin, Podhala i Spiszu, kraju Lachów, Pogórzan i Łemków oraz północnej korony Krakowa. To sposób na poznanie rożnych zakątków Małopolski i ich kulinarnych specjalności.

W poznawaniu regionalnych smaków będzie strona: www.szlaksmakoszy.vel.pl Tam zajdziemy mapkę każdej z siedmiu tras, opisy karczm oraz przepisy na regionalne potrawy, przygotowane przez szefów kuchni. Dodatkowo dowiemy się, czy w restauracji zjemy potrawy podane na regionalnej zastawie, przez kelnerów w strojach regionalnych i czy przy muzyce regionalnej. Strona zawiera także informacje, czy w karczmie są udogodnienia dla dzieci lub dla osób niepełnosprawnych i jaki jest przedział cen posiłków.

Strona internetowa jest uzupełnieniem książki Elżbiety Tomczyk-Miczki „Małopolska Trasa Smakoszy. Przewodnik po karczmach regionalnych Małopolski” wydanej w wersji polsko-angielskiej przez Małopolską Organizację Turystyczną przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego i Polskiej Organizacji Turystycznej. Autorka zachęca do kulinarnej podróży po Małopolsce.  „Zanim jednak zanurzycie łyżkę w misce strawy i podniesiecie ją do ust, zadumajcie się nad przeszłością, wsłuchajcie się w niegdysiejszy gwar, skrzypienie kół na gościńcu, brzęk miedzianych garnców. Pomyślcie o tych, którzy przed laty tu biesiadowali i których historie wpisane są w trasy smakoszy.” – pisze we wstępie do przewodnika Elżbieta Tomczyk-Miczka.

(azlo)

Tagi: WYDARZENIA