Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Kulinarne podróże po Małopolsce – smakuj świadomie!

Turystyka
05 czerwca 2023
Oscypki na Podhalu, karp w Zatorze, pstrąg w Ojcowie, Fasola Piękny Jaś w Zakliczynie, miód spadziowy w Beskidzie Wyspowym… Każdy zakątek regionu smakuje inaczej.

Skąd możemy mieć pewność, że kupowane przez nas produkty są najwyższej jakości i pochodzą ze sprawdzonych lokalnych źródeł? Podpowiemy jak rozpoznać prawdziwe regionalne specjały.

Aktualnie na rynku dostępna jest bardzo szeroka oferta produktów spożywczych. Podróżując warto jednak wybierać świadomie, poznawać lokalne specjalności, chłonąć otaczający nas świat wszystkimi zmysłami. Oprócz ogromnej przyjemności próbowania nowych smaków, nasze codzienne wybory zakupowe będą wspierać lokalną, drobną przedsiębiorczość i wpłyną pozytywnie na rozwój regionu. Kiedy wnikliwie przyjrzymy się etykietom, oznaczeniom i certyfikatom, bez trudu odnajdziemy w sklepach i na lokalnych bazarkach prawdziwe produkty regionalne, tradycyjne, czy ekologiczne. Wystarczy poświęcić chwilę i wybrać to co w Małopolsce najlepsze

 – zachęca Iwona Gibas z zarządu województwa.

Oczywistym jest, że w Małopolsce powstaje wiele produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych. Nic w tym dziwnego… Bogata kultura, tradycja, głęboko zakorzenione zwyczaje wywarły ogromny wpływ na tutejszą kuchnię, a lokalne smakołyki znane od pokoleń identyfikują kulinarną tożsamość regionu. Sięgając po nie mamy pewność, że próbujemy specjałów, przygotowanych lokalnie, obecnych na miejscowych stołach od wieków. Dzięki nim nie tylko możemy poznać tradycyjne smaki Małopolski, ale również dzielić się nimi z bliskimi w postaci smakowitych pamiątek z podróży.

Jak wybierać świadomie? Jak odnaleźć na sklepowej półce najlepsze produkty? Podpowiemy na co zwrócić uwagę.

Sięgajmy po produkty i potrawy tradycyjne

Produkty tradycyjne, to nie tylko produkty gotowe, ale także potrawy, napoje i wypieki, których podczas kulinarnych podróży można poszukiwać w lokalnych kawiarniach, piekarniach, restauracjach czy karczmach. Lista Produktów Tradycyjnych, prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także skarbnicą informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych walorów najstarszych przysmaków. Obecność na liście gwarantuje wyjątkowe cechy i właściwości dań i produktów, które wypływają z wielowiekowej historii.

Kupujmy produkty regionalne

Są one oficjalnie chronione przez Unię Europejską, zarejestrowane czyli wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub do Rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Wpis na listę chroni dany produkt, przed nieuprawnionym wykorzystaniem jego nazwy lub fałszowaniem składu, stanowi rękojmię jakości. Produkty regionalne mogą być wytwarzane wyłącznie przez uprawnionych producentów. Wybierając podczas zakupów produkt z unijnym oznakowaniem można mieć pewność, że powstał w danym regionie, jego jakość pozostaje niezmienna, a produkcja opiera się na lokalnych recepturach.

Jedzmy zdrowo – wybierajmy produkty ekologiczne

Certyfikacja ekologiczna nie ma charakteru regionalnego. Świadczy jedynie o jakości produktów i tym z jakich składników są wytwarzane. Ekologiczne produkty przetworzone muszą być produkowane przy użyciu metod, które gwarantują przestrzeganie zasad ekologicznych na wszystkich etapach produkcji. W Małopolsce nie brakuje terenów czystych, naturalnych, oddalonych od przemysłu i działalności człowieka. Dlatego właśnie wiele smakołyków z Małopolski spełnia wymagające normy jakości.

Zachęcamy do odkrywania Małopolski dokonując świadomych kulinarnych wyborów.

Inspiracje do podróżowania po Małopolsce dostępne są tutaj

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM/ Departament Turystyki UMWM/ Wak