Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Kulinarne odkrywanie Małopolski – zasmakuj w podróży!

Turystyka
24 maja 2023
Czym byłby widok tatrzańskich szczytów i chwila odpoczynku wędrowca na szlaku, bez smaku orzeźwiającej żętycy w bacówce na hali? Czy spacer po jesiennym lesie cieszyłby tak bardzo, gdyby nie aromatyczne grzyby niesione w koszyku? Zwiedzanie krakowskich zabytków z pewnością nie byłoby też tak atrakcyjne, jeśli za kolejnym rogiem nie czekałaby pani z wózkiem wypełnionym chrupiącymi obwarzankami! Tego lata podróżujcie ze smakiem po Małopolsce i odkrywajcie nowe aromaty i historie, które się z nimi wiążą.

Regionalne specjały nie tylko doskonale smakują, ale są nośnikami tradycji i częścią kultury. Czym Małopolska zaskoczy Wasze podniebienia? Niewiarygodną mieszanką smaków, aromatów, mieszaniną tradycji i kultur wielu grup etnicznych, które przez lata zamieszkiwały nasz region. Od wieków receptury mieszały się ze sobą, tworząc prawdziwą eksplozję smaków. Najciekawsza w małopolskiej kuchni jest różnorodność

 – mówi Iwona Gibas z zarządu województwa.

Przemierzając zaledwie kilkadziesiąt kilometrów można smakować zupełnie innych potraw. Na Podhalu pasterskich serowych przysmaków i wyśmienitej jagnięciny, w Zatorze pysznego karpia, na Sądecczyźnie rumianych, aromatycznych jabłek, w okolicy Tarnowa wina, a w Krakowie chrupiących obwarzanków. Zapraszamy do kulinarnego odkrywania Małopolski. Poznawania regionu wszystkimi zmysłami

 – dodaje Iwona Gibas.

Letni sezon turystyczny to wprost idealny moment, aby zaplanować kulinarne podróże po Małopolsce. Oczywiście najlepiej, by były to ekopodróże z wykorzystaniem roweru, kajaka czy własnych nóg jako środka transportu, bez pozostawiania śladu węglowego. Uważne i niespieszne zwiedzanie regionu pozwoli odkryć nie tylko urokliwe zakątki, niezapomniane krajobrazy i historyczne zabytki, ale także typowe lokalne smaki, aromaty, zwyczaje kulinarne i miejscową kulturę stołu.

Wiosna i lato to czas, kiedy dostęp do świeżych produktów jest największy i można czerpać z natury garściami. Przekonajcie się na własnej skórze, że oscypki, bryndza, czy bunc smakują najlepiej z widokiem na tatrzańskie szczyty, karp zatorski z patelni doskonale komponuje się z kajakową wycieczką po lokalnych wodnych szlakach. Aromat wina z podtarnowskich, czy jurajskich winnic będzie towarzyszył podczas wypoczynku w cieniu winorośli, krakowski obwarzanek jest najlepszą przekąską pozwalającą na regenerację po intensywnym zwiedzaniu Krakowa, a łąckie jabłko nie tylko oblewa się rumieńcem na słońcu, ale również chrupie, jak żadne inne.

Na podróżniczym szlaku z pewnością znajdzie się niejedno miejsce, gdzie gościnni gospodarze nakarmią do syta, a sklepy i targowiska, na których można zakupić tradycyjne smakołyki i lokalne specjały, zaskoczą smakiem i aromatem.

Wszystkich głodnych podróży zachęcamy do regularnego odwiedzania strony kuchnie regionalne i śledzenia Facebooka OdkryjMałopolskę

To idealne miejsce by poszukać inspiracji na smakowanie Małopolski. Odnaleźć tam można informacje nie tylko o tym czego warto spróbować, jak planować kulinarne podróże, jakich smaków nie można przegapić, ale także gdzie zjeść do syta i kupić oryginalne kulinarne pamiątki z podróży. A także rozmowy z ludźmi, którzy o małopolskiej kuchni wiedzą niemal wszystko, przepisy na znane od wieków potrawy, polecenia i kulinarne rekomendacje.

Nabierzcie apetytu na wiosenne i letnie odkrywanie Małopolski i zaplanujcie trasy wycieczek już dziś!

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM/ Departament Turystyki UMWM/ Wak