Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Produkty tradycyjne

Środowisko
18 maja 2006
W Cechu Rzemiosł Spożywczych odbyło się zebranie Krakowskich Piekarzy, które było poświęcone rejestracji produktów tradycyjnych.

W spotkaniu uczestniczyła Anna Świątek - przedstawiciel Departamentu Środowiska i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, która udzielała wskazówek niezbędnych do prawidłowego wypełnienia wniosku o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych.

Lista Produktów Tradycyjnych jest prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy udziale marszałków województw. W Małopolsce na listę wpisanych jest już 15 produktów. Wśród nich znajdują się 3 wyroby z branży piekarniczo - cukierniczej i są to:

  • chleb prądnicki
  • precelek krakowski
  • jodłownicki kołacz z serem

Produkty wpisane na Lista Produktów Tradycyjnych będą mogły się posługiwać znakiem graficznym "Produkt Tradycyjny z Małopolski", które jest przyznawany wyrobom wpisanym na listę.

Znakowanie produktów pozwoli na ich identyfikację wśród innych dostępnych na rynku. Świadczy również o ich wyjątkowości.

Małopolskie produkty tradycyjne

Niezbędnych informacji związanych z rejestracją produktów tradycyjnych udziela Anna Świątek z Departamentu Środowiska i Rozwoju Wsi UMWM, tel. (012) 63 03 549, e- mail. .

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA