Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Produkt Tradycyjny z Małopolski

Środowisko
14 lutego 2006
Województwo Małopolskie jako pierwsze w Polsce przyjęło znak graficzny przyznawany małopolskim produktom tradycyjnym. Możliwość korzystania ze znaku "Produkt Tradycyjny z Małopolski" mają wyroby wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy udziale marszałków województw.

Znakowanie produktów pozwoli na ich identyfikację wśród innych dostępnych na rynku. Świadczy również o ich wyjątkowości.

Znakiem "Produkt tradycyjny z Małopolski" może się już posługiwać 11 małopolskich produktów tradycyjnych i są to:

- precelek krakowski,
- kiełbasa lisiecka,
- oscypek,
- bryndza podhalańska,
- żentyca,
- bundz/bunc,
- redykołka,
- śliwowica łącka,
- chleb prądnicki,
- sól wielicka,
- jabłka łąckie.

Niezbędnych informacji związanych z rejestracją produktów tradycyjnych udziela Pani Anna Świątek z Departamentu Środowiska i Rozwoju Wsi UMWM, tel. (012) 63 03 549, e- mail. .

Galeria zdjęć

Tagi: WYDARZENIA