Z każdym rokiem wystawa cieszy się coraz większym zainteresowaniem, zarówno ze strony zwiedzających jak i wystawców. W tym roku największą grupą wystawców byli twórcy rękodzieła i rzemiosła ludowego oraz firmy produkujące lub dystrybuujące ciągniki, maszyny rolnicze (produkcji roślinnej i zwierzęcej) i sprzęt ogrodniczy. Swój dorobek i produkty pokazały także firmy i wystawcy indywidualni reprezentujący m.in. branże: hodowli roślin i nasiennictwa, obrotu towarowego płodami rolnymi, ochrony środowiska i ekologii czy ogrodnictwa. Zaprezentowały się także gospodarstwa produkujące żywność metodami ekologicznymi oraz gospodarstwa agroturystyczne.
Zwiedzający mogli degustować zdrowe i smaczne potrawy przygotowane przez koła gospodyń wiejskich. Próbowano także produktów wyprodukowanych na terenie Małopolski metodami ekologicznymi. Imprezie towarzyszył kiermasz owoców, kwiatów, sadzonek drzew, krzewów owocowych i ozdobnych. Wśród atrakcji dla najmłodszych były przejażdżki bryczką, jazda konna na kucach oraz wystawa zwierząt, w trakcie której odbyły się liczne pokazy: formowania oscypka, przędzenia i gremplowania wełny oraz pokaz kadryla – paradnej jazdy konnej i pracy sprzętu rolniczego.
Podczas wystawy odbył się regionalny finał konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”, którego celem jest identyfikacja i gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników.
Konkurs ma za zadanie zwiększenie świadomości mieszkańców wsi o możliwościach uzyskiwania dochodów i rozwijania produkcji tradycyjnej żywności w oparciu o lokalne zasoby surowców z wykorzystaniem tradycyjnych technologii. Poszukiwane są produkty specyficzne, charakterystyczne dla danego regionu, takie, które mogą stać się jego wizytówką.
Konkurs ma przebieg dwuetapowy - w pierwszym odbywają się finały w poszczególnych regionach, pod patronatem marszałków każdego z województw. Przedstawiciele Komisji Konkursowej nominują produkty, które mogą ubiegać się o nagrodę „Perły” na szczeblu centralnym.
Drugi etap to wybór spośród nagrodzonych w regionach – nominowanych do „Perły”.
Uroczyste wręczenie „Pereł 2006” odbędzie się w Poznaniu w czasie targów Polagra Farm. Finałowi towarzyszyć będzie ekspozycja w specjalnie wydzielonym pawilonie produktów regionalnych.
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów w Nawojowej Komisja Konkursowa przyznała następujące nagrody i wyróżnienia:
W kategorii produktów i przetworów roślinnych:
I nagroda - Rozalia Rojek (Rupniów) za siercioki
II nagroda - Stanisława Krupa (Sromowce Wyżne) za kopyto pienińskie
III nagroda - Małgorzata Rystwej (Tylicz) za pirochy z miatą
Wyróżnienie - Maria Pyka (Nowy Targ) za zawijok
W kategorii produktów i przetworów zwierzęcych:
I nagroda - Kazimierz Furczoń (Leśnica) za redykołkę
II nagroda - Stanisław Mądry (Nowa Wieś Szlachecka) za kiełbasę myśliwską
- Franciszek Sałaciak – Zatorskie Towarzystwo Wędkarskie za karpia zatorskiego
III nagroda - Stanisław Mądry za schab wedzony
Wyróżnienie - Danuta Kurnyta (Wola Piskulina) za serki krowie wędzone
W kategorii napojów:
II nagroda - Andrzej Mikołajewicz (Czorsztyn) za nalewkę angielikę
III nagroda - Władysław Roman (Gorlice) za winko z kogutków z dzikiej róży
W kategorii produkty mieszane:
I nagroda - Zbigniew Kapołka (Niedzica) za kikielę
II nagroda - Małgorzata Polańska – Kubiak (Łomnica Zdrój) za pierogi łomnicańskie
III nagroda - Antoni Krzyściak (Jodłownik) za jodłownicki kołacz z serem
Wyróżnienie - Małgorzata Rystwej (Tylicz) za pierochy z bryndzią
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2006”: wody mineralne – Uzdrowisko Wysowa oraz polędwice w ziołach Pana Stanisława Mądrego.
W imieniu Samorządu Województwa Małopolskiego nagrody wręczał Andrzej Masny - Dyrektor Departamentu Środowiska i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.