Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Fundusz norweski dofinansuje nowy kierunek studiów

Sprawy społeczne i rodzina
23 stycznia 2015
Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia zdobyła dofinansowanie ze środków norweskich i otwiera nowy kierunek studiów magisterskich: ekologiczna żywność i dietetyka. Na ten projekt zostanie przeznaczony ponad milion złotych, większość - aż 90 procent - tej kwoty to środki z norweskiego Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego. W konferencji otwierającej projekt wziął udział wicemarszałek Wojciech Kozak.

 

- Ekologia to przyszłość. Szukamy zdrowej żywności, zwracamy uwagę na to co jemy. Jeśli zależy nam na zdrowiu to musi nam także zależeć na tym, aby wrócić do korzeni, do tradycji i inwestować w bezpieczną żywność - mówił wicemarszałek Kozak. - My jako województwo promujemy produkty tradycyjne, oparte o receptury sprzed kilkudziesięciu lat. Mamy najwięcej wpisanych na listy produktów tradycyjnych. Teraz robimy wszystko, aby zainteresować tymi produktami restauratorów, tak, aby były ogólnodostępne - dodał.

W programie nowego kierunku studiów w KWSPZ będą takie bloki tematyczne jak ekologia oraz przedmioty dotyczące środowiska i zmian klimatycznych, ekologii gleby, wód, powietrza,  ekologicznych upraw roślin, ekologicznego chowu zwierząt, wpływu zmian klimatu na przyrodę i człowieka.

Nowy kierunek ma odpowiadać na współczesne potrzeby - kształcić specjalistów z zakresu zdrowia, żywności i żywienia oraz dietetyki, znaczenia ruchu dla zdrowia i długości życia. W projekcie będą brali udział eksperci z Norwegii, którzy przybliżą przyszłym studentom rozwiązania norweskie w tej dziedzinie. Jednym z elementów projektu będzie wizyta w norweskim Szpitalu Uniwersyteckim NTNU, który jest partnerem projektu. Polscy studenci będą mieli szansę sprawdzenia w praktyce rozwiązań i technologii stosowanych w Norwegii i na świecie.

(Biuro prasowe/agry)

Galeria zdjęć