Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Zupa zoproska i szynka Podstolego na Liście Produktów Tradycyjnych

Samorząd
22 grudnia 2011
Przysmaki wpisywane na Listę Produktów Tradycyjnych muszą spełnić jakościowe wymagania, a ich produkcja musi odbywać się z zachowaniem tradycyjnych metod. Podczas wczorajszego spotkania Rada ds. Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka wyróżniła 3 takie produkty.

Podczas wczorajszego spotkania pozytywną opinię wniosków o wpis na listę uzyskały: zupa zoproska, szynka Podstolego i szynka Podstolego z nogą.


Receptura gotowania zupy zoproski ma ponad 100 lat, a przepis na nią przekazywano z pokolenia na pokolenie. Główne składniki to woda,  grzyby suszone prawdziwki lub „piesrtoki”,  gałązki mięty suszonej lub świeżej, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe,  marchewka i kminek. Podaje się ją z hałuskami (ziemniaczane kluseczki) bądź ziemniakami. Nazwa zoproska pochodzi od zasmażki, którą jest zaprawiona zupa.


Szynka Podstolego pochodzi z Podstolic - miejscowość położonej nieopodal Krakowa. Rzeźnictwo i masarstwo mają tam wielowiekową tradycję. Szynka wyrabiana przez podstolickich masarzy ze świeżego mięsa z nogi wieprzowej.  Poddaje się ją marynowaniu w przygotowanym wcześniej wywarze ziołowym. Tradycyjny proces wytwarzania szynek, bez użycia konserwantów, wpływa na walory smakowe, zapachowe oraz trwałość produktu.  Szynka wygląda niezwykle smakowicie i jest piękną ozdobą stołów. Mieszkańcy Podstolic wspominają, że szynka Podstolego z nogą była zamawiana na specjalne okazje, jako niezwykły rarytas.

Galeria zdjęć