Podczas wczorajszego spotkania pozytywną opinię wniosków o wpis na listę uzyskały: zupa zoproska, szynka Podstolego i szynka Podstolego z nogą.
Receptura gotowania zupy zoproski ma ponad 100 lat, a przepis na nią przekazywano z pokolenia na pokolenie. Główne składniki to woda, grzyby suszone prawdziwki lub „piesrtoki”, gałązki mięty suszonej lub świeżej, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, marchewka i kminek. Podaje się ją z hałuskami (ziemniaczane kluseczki) bądź ziemniakami. Nazwa zoproska pochodzi od zasmażki, którą jest zaprawiona zupa.
Szynka Podstolego pochodzi z Podstolic - miejscowość położonej nieopodal Krakowa. Rzeźnictwo i masarstwo mają tam wielowiekową tradycję. Szynka wyrabiana przez podstolickich masarzy ze świeżego mięsa z nogi wieprzowej. Poddaje się ją marynowaniu w przygotowanym wcześniej wywarze ziołowym. Tradycyjny proces wytwarzania szynek, bez użycia konserwantów, wpływa na walory smakowe, zapachowe oraz trwałość produktu. Szynka wygląda niezwykle smakowicie i jest piękną ozdobą stołów. Mieszkańcy Podstolic wspominają, że szynka Podstolego z nogą była zamawiana na specjalne okazje, jako niezwykły rarytas.