Przez cały weekend na krakowskim Placu Wolnica z udziałem ponad 30 wystawców - półfinalistów z Krakowa, Oświęcimia, Nowego Sącza, Zakopanego i Tarnowa odbywał się II Małopolski Festiwal Smaku.
Dwudniowa impreza, będąca prezentacją oryginalności i różnorodności smaków Małopolski stała się jednocześnie doskonałą okazją do promocji regionalnej, zawłaszcza, że degustacje przygotowanych specialites zachwycały tak krakowian jak i zagranicznych turystów. Koneserów dobrej kuchni przyciągały zarówno duszony nocną porą królik w śmietanie jak i ziemniaki po cabańsku.
Popularność kulinarnych popisów potwierdzały dodrukowywane z soboty na niedziele kupony konkursowe, dzięki którym możliwe było głosowanie na najlepsze smaki Małopolski.
Komisja konkursowa pod przewodnictwem Roberta Sowy - szefa kuchni hotelu Jan III Sobieski w Warszawie - po przeliczeniu 13 tys. oddanych głosów wyłoniła zwycięzców w 5 kategoriach. Laureaci otrzymali dyplomy i nagrody z rąk współorganizatora Festiwalu, Marszałka Małopolski Janusza Sepioła.
Symbolem tegorocznej biesiady kulinarnej stały się bochny chleba w kształcie kaczorów, które w pozakonkursowym pokazie prezentował na swoim stoisku Kazimierz Czekaj, przewodniczący Rady ds. Produktów Tradycyjnych Małopolskiego Urzędu Marszałkowskiego.
LISTA NAGRODZONYCH :
- wyroby piekarnicze i cukiernicze - chleb metrowy z Piekarni A.Tyran z Polanki Wielkiej
- sery i inne przetwory mleczne - jogurt pitny Bella Vita z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miechowie
- wędliny oraz przetwory mięsne - kiełbasa grajowska z Zakładów Przetwórstwa Mięsa w Grajowie k/Wieliczki
- gotowe dania i potrawy- ziemniaki po cabańsku z Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej wraz z restauracjami „Stare Mury" i „Barter" z Chrzanowa
- inne produkty - miód z Pasieki Pana Andrzeja Józefczyka z Krościenka
GŁOSY PUBLICZNOŚCI :
- przetwory owocowe i warzywne-ogórki konserwowe z Zakładów Przetwórstwa Owoców i Warzyw Pana Stanisława i Marii Traczów z Dąbrowy Tarnowskiej,
- wyroby piekarnicze i cukiernicze - orzechowiec z Koła Gospodyń Wiejskich z Klęczna
- sery i inne przetwory mleczne - jogurt pitny Bella Vita z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miechowie
- wędliny oraz przetwory mięsne - pasztet z królika z Gospodarstwa Agroturystycznego Pana Kazimierza Łątka z Ciężkowic,
- dania gotowe - przekąska poskwitowska z Firmy Krak-Marfish z Poskwitowa k/Krakowa
- inne produkty - miód nektarowo-spadziwy z Pasieki Malwa z Grojca