Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Znamy już najlepsze Smaki Małopolski

Samorząd
10 września 2006
Przez cały weekend na krakowskim Placu Wolnica z udziałem ponad 30 wystawców - półfinalistów z Krakowa, Oświęcimia, Nowego Sącza, Zakopanego i Tarnowa odbywał się II Małopolski Festiwal Smaku.
Dwudniowa impreza, będąca prezentacją oryginalności i różnorodności smaków Małopolski stała się jednocześnie doskonałą okazją do promocji regionalnej, zawłaszcza, że degustacje przygotowanych specialites zachwycały tak krakowian jak i zagranicznych turystów.
Koneserów dobrej kuchni przyciągały zarówno duszony nocną porą królik w śmietanie jak i ziemniaki po cabańsku. 

Popularność kulinarnych popisów potwierdzały dodrukowywane z soboty na niedziele  kupony konkursowe, dzięki którym możliwe było głosowanie  na najlepsze smaki Małopolski.

Komisja konkursowa pod przewodnictwem Roberta Sowy - szefa kuchni hotelu Jan III Sobieski w Warszawie - po przeliczeniu 13 tys. oddanych głosów wyłoniła zwycięzców w 5 kategoriach. Laureaci otrzymali dyplomy i nagrody z rąk współorganizatora Festiwalu, Marszałka Małopolski Janusza Sepioła.

Symbolem tegorocznej biesiady kulinarnej stały się bochny chleba w kształcie kaczorów, które w pozakonkursowym pokazie prezentował na swoim stoisku Kazimierz Czekaj, przewodniczący Rady ds. Produktów Tradycyjnych Małopolskiego Urzędu Marszałkowskiego.

LISTA NAGRODZONYCH :

  1. wyroby piekarnicze i cukiernicze - chleb metrowy z Piekarni A.Tyran z Polanki Wielkiej
  2. sery i inne przetwory mleczne - jogurt pitny Bella Vita z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miechowie 
  3. wędliny oraz przetwory mięsne - kiełbasa grajowska z Zakładów Przetwórstwa Mięsa w Grajowie k/Wieliczki
  4. gotowe dania i potrawy- ziemniaki po cabańsku z Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Chrzanowskiej wraz z restauracjami „Stare Mury" i „Barter" z Chrzanowa
  5. inne produkty - miód z Pasieki Pana Andrzeja Józefczyka z Krościenka

GŁOSY PUBLICZNOŚCI :

  1. przetwory owocowe i warzywne-ogórki konserwowe z Zakładów Przetwórstwa Owoców i Warzyw Pana Stanisława i Marii Traczów z Dąbrowy Tarnowskiej,
  2. wyroby piekarnicze i cukiernicze - orzechowiec z Koła Gospodyń Wiejskich z Klęczna
  3. sery i inne przetwory mleczne - jogurt pitny Bella Vita z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miechowie
  4. wędliny oraz przetwory mięsne - pasztet z królika z Gospodarstwa Agroturystycznego Pana Kazimierza Łątka z Ciężkowic,
  5. dania gotowe - przekąska poskwitowska z Firmy Krak-Marfish z Poskwitowa k/Krakowa
  6. inne produkty - miód nektarowo-spadziwy z Pasieki Malwa z Grojca

Galeria zdjęć