Marszałek Marek Nawara zaznaczył, że regiony powinny zwiększyć zainteresowanie swoimi produktami naturalnymi i tradycyjnymi. Podał jako przykład organizację Małopolskiego Festiwalu Smaku, który jest nie tylko doskonałą formą prezentacji producentów i produktów regionalnych, ale również i sposobem budowania silnej marki produktu tradycyjnego. Marszałek podkreślił, że przy planowanych zmianach dotyczących zwiększenia kompetencji regionów, zakres decyzji dotyczący żywności naturalnej i tradycyjnej powinien w większym stopniu znaleźć się w gestii samorządu. - Realizacja programów w zakresie rozwoju produkcji żywności lokalnej, naturalnej i tradycyjnej powinna uwzględniać wiodącą rolę samorządów województw w trych projektach, co pozwoli województwom na skuteczne realizowanie strategii rozwoju społeczno-gospodarczego Polski - mówił Marszałek Marek Nawara.
Podczas obrad przedstawiono również deklarację w sprawie decentralizacji państwa sygnowaną między innymi przez Marszałka Marka Nawarę, pełniącego funkcję Wiceprezesa Zarządu Związku Województw RP. W deklaracji wyrażono wolę zawarcia przez samorządy umowy z Rządem RP, która obejmowałaby zagadnienia z zakresu spraw ustrojowych i finansowo-majątkowych.