Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

XII edycja inicjatywy pozytywistycznej "Polski Producent Żywności 2008"

Samorząd
08 maja 2008
W dniu 7 maja 2008 r. w Karniowicach wyróżnione małopolskie firmy przetwórstwa rolno - spożywczego otrzymały Nominację Marszałka Województwa Małopolskiego do tytułu "Polski Producent Żywności 2008".
W dniu 7 maja 2008 r. w Karniowicach wyróżnione małopolskie firmy przetwórstwa rolno - spożywczego otrzymały Nominację Marszałka Województwa Małopolskiego do tytułu "Polski Producent Żywności 2008".

Województwo Małopolskie już po raz dziewiąty uczestniczyło w przedsięwzięciu organizowanym przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu. W tym roku była to już dwunasta edycja konkursu.

Producenci dobrej, cenionej przez klientów i taniej żywności są ciągle niedoceniani i zbyt anonimowi. Potrzebna jest im sprawna i skuteczna promocja. Stąd w bieżącym roku szczególną rangę w Województwie Małopolskim nadano temu prestiżowemu przedsięwzięciu. Inicjatywa Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego poprzez nadawanie tytułów „Polski Producent Żywności" skutecznie promuje najlepsze polskie, w tym również małopolskie, produkty żywnościowe oraz rodzimych producentów.

Do prac konkursowych Zarząd Województwa Małopolskiego powołał Kapitułę Województwa Małopolskiego ds. Inicjatywy Pozytywistycznej "Polski Producent Żywności 2008".

Kapituła Województwa Małopolskiego zaprosiła do konkursu 32 firmy zlokalizowanych na terenie województwa małopolskiego z branży mięsnej, mleczarskiej, zbożowej, przetwórstwa owocowo - warzywnego i innych. Wszystkie firmy spełniły założenia opracowane przez głównego organizatora konkursu tj. Zarząd Główny Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu - w tym zwłaszcza firmy produkujące wyłącznie polską żywność, ze szczególnym uwzględnieniem spójności produktu z lokalną bazą surowcową.

W dniu 7 maja br. w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbyła się wystawa konkursowa, na której zaproszone firmy miały okazję zaprezentować swoje wyroby najwyższej jakości, odpowiadające wymaganiom przedmiotowego Konkursu. Wszystkie firmy otrzymały dyplomy za udział w Konkursie.

Kapituła Województwa Małopolskiego ds. Inicjatywy Pozytywistycznej "Polski Producent Żywności 2008" na podstawie kart zgłoszeń i oceny dostarczonych tam produktów rolno - spożywczych - wyłoniła osiem produktów do tytułu "Polski Producent Żywności 2008". Nominacje dla wyróżnionych firm oraz dyplomy w imieniu Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Nawary wręczył Pan Wojciech Kozak - Członek Zarządu Województwa Małopolskiego.

Wśród nominowanych znalazł się następujące produkty:

Makaron gryczany - Przedsiębiorstwo Produkcyjno - Handlowe s.c. - Wytwórnia Makaronów J.G. Majka, Tomaszkowice 412, 32-020 Wieliczka

Szynka Dworska pieczona - F.H.P. Grajpek SP.J. Przetwórstwo Mięsa, Grajów 45, 32-020 Wieliczka;

Chleb staropolski razowy -  Piekarnia "U Dańca" Marta Daniec, Łomna 147, 32-700 Nowy Wiśnicz;

Szynka Pustelnika - Zakład Masarski s.c. Stanisław  Mądry, Danuta Mądra, Andrzej Mądry, Nowa Wieś Szlachecka 77, 32-600 Liszki;

Ser twarogowy półtłusty - Zakład Przetwórstwa Mleczarskiego „DOMINIK" sp. z o.o,
ul. Dąbrowa 6A, 33-311 Wielogłowy;

Jogurt naturalny typu probiotic - Zakład Produkcji Jogurtu „MAGDA" Janusz Kubit,
ul. Zakopiańska 35 a, 34 - 424 Szaflary;

Tertilówka - ciastko z suszonymi śliwkami w czekoladzie - Kawiarnia „Tatrzańska" Jan Kudelski, Wojciech Kudelski, Małgorzata Kudelska, ul. Krakowska 1, 33-100 Tarnów;

Miód spadź iglasta - Gospodarstwo Pszczelarskie Wędrowne w Libertowie,
ul. Spacerowiczów 15, Libertów, 30 - 444 Kraków 55.

Spośród firm wybranych przez Kapitułę Wojewódzką, Kapituła Ogólnopolska wyłoni laureatów XII edycji Inicjatywy Pozytywistycznej "Polski Producent Żywności 2008". Wręczenie tytułów "Polski Producent Żywności 2008" nastąpi we wrześniu w czasie trwania targów POLAGRA FOOD 2008 w Poznaniu. Wyróżnione firmy uzyskają prawo do oznakowania swoich wyrobów tytułem i logo Inicjatywy.

Podczas wystawy odbyło się również wręczenie pucharu Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Nawary, Państwu Gabrieli i Witoldowi Grab finalistów VIII edycji konkursu „Sposób na Sukces" za przedsięwzięcie pn. „Zakup i modernizacja zakładu piekarniczego" w Libuszy, powiat Gorlicki.

Galeria zdjęć