Każdego roku Samorząd Województwa Małopolskiego organizuje dwie świąteczne odsłony Małopolskiego Festiwalu Smaku – jedna z nich przypada właśnie przed świętami Bożego Narodzenia. - Organizujemy go właśnie po to, by wszystkie tradycyjne produkty, z których Małopolska słynie od lat mogły trafić na nasze stoły - podkreślił dziś podczas oficjalnego otwarcia festiwalu marszałek Marek Sowa.
W ramach Targów Bożonarodzeniowych przez kilka dni mieszkańcy Małopolski oraz turyści mają szansę na zakup tradycyjnych wigilijnych przysmaków prosto od producentów. Małopolski Wigilijny Smak to również liczne degustacje, pokazy gotowania i warsztaty w specjalnie na ten cel zaaranżowanej kuchni. Odwiedzający Targi Bożonarodzeniowe mają tam okazję spróbować m.in. potraw przyrządzonych z karpia zatorskiego, górskiego pstrąga potokowego czy piernikowych śledzi. Dziś wszyscy, którzy pojawili się na Rynku Głównym mogli skosztować postnej zupy czekoladowej.
Dla najmłodszych również przygotowano atrakcje. Mogą oni m.in. wziąć udział w warsztatach pieczenia pierniczków, które przyozdobią świąteczną choinkę na Rynku Głównym – tę samą, która w poniedziałek jako świąteczny prezent trafi do małych pacjentów szpitala dziecięcego w Prokocimiu.
Stoiska wystawców będą otwarte dla odwiedzających do niedzieli 21 grudnia w godzinach 10:00 – 20:00. Kuchnia Wigilijnego Małopolskiego Smaku działać będzie dziś i w niedzielę - pokazy, degustacje i warsztaty odbywać się będą pomiędzy 10:00 a 18:00.
(biuro prasowe, mprz)