Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Weekend z małopolskim smakiem

Samorząd
11 września 2013
Kampania „Zasmakuj w Małopolsce” trwa, a złota polska jesień zachęca do wycieczek. W najbliższy weekend zapraszamy Państwa na trzy wydarzenia: do Gładyszowa, Kątów oraz... do Spały w województwie łódzkim i zachęcamy do poznawania małopolskich produktów regionalnych. 

Stadnina Koni Huculskich w Gładyszowie świętuje 20-lecie działalności. Z tej okazji zapraszamy w sobotę, 14 września na XIX Dni Huculskie, podczas których można będzie spróbować słynnych małopolskich produktów: oscypka, bryndzy podhalańskiej, chleba prądnickiego, obwarzanków krakowskich, suskiej sechlońskiej, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego, jagnięciny podhalańskiej czy jabłek łąckich. A w niedzielę w Kątach w gminie Iwkowa producenci suski sechlońskiej obchodzą Święto Suszonej Śliwki. Tam także będzie można spróbować produktów promujących nasz region.

Oprócz degustacji, przy stoiskach Województwa Małopolskiego przygotowaliśmy konkursy i quizy dla publiczności, które oczywiście związane będą z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi.

W najbliższy weekend małopolskie smaki będą także obecne podczas Dożynek Prezydenckich A.D. 2013 w Spale w woj. łódzkim. Jak co roku korowodowi najpiękniejszych wieńców dożynkowych ze wszystkich województw towarzyszyć będą prezentacje regionów. Małopolska zaprezentuje w Spale to, co posiada najlepszego – jedyne w swoim rodzaju produkty lokalne, tradycyjne i regionalne. Wieniec dożynkowy z Małopolski poniesie grupa z Woli Lubeckiej w gminie Ryglice, zwycięzcy konkursu na najpiękniejszy wieniec na dożynkach wojewódzkich. Naszych rodzimych twórców ludowych reprezentować będą natomiast twórcy z Podhala. Małopolskiej delegacji przewodniczył będzie Stanisław Sorys, Członek Zarządu Województwa Małopolskiego. Stoisko Małopolski finansowane jest ze środków KSOW.

Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami: w kategorii Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndzę podhalańską, oscypek, redykołkę, karpia zatorskiego, fasolę „Piękny Jaś”, a w kategorii Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suskę sechlońską, chleb prądnicki, obwarzanka krakowskiego, kiełbasę lisiecką, jagnięcinę podhalańską.