Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

W Warszawie o wędzonkach

Samorząd
06 lutego 2014
O nowo ustalonych limitach dotyczących produktów wędzonych, sposobach ich monitoringu i kontroli, a także planowanym cyklu szkoleń dotyczących technik wędzenia – o tym dyskutowano w środę w siedzibie Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Małopolskę w Warszawie reprezentował wicemarszałek Wojciecha Kozak.

Przypomnijmy – unijne rozporządzenie ma wejść w życie już we wrześniu br. i ma dotyczyć zmian w procesie wędzenie wyrobów tradycyjnych. Nowe przepisy ograniczą znacznie zawartość szkodliwych substancji w produktach żywnościowych takich jak wędliny czy ryby. Surowe normy zagrażają bezpośrednio wielu rodzinnym wytwórniom, które swą działalność opierają na wieloletniej tradycji, dlatego małopolscy samorządowcy robią wszystko by zabezpieczyć interesy regionalnych producentów. 

Na ostatnim posiedzenie Sejmik Województwa Małopolskiego poparł zaniepokojonych przedsiębiorców i przyjął rezolucję w sprawie ochrony wędzonych produktów regionalnych. Zaapelowano do Premiera by podjął działania, które spowodują ustanowienie wyjątku dla polskiej żywności. Radni sejmiku zgodzili się, że wprowadzenie zaostrzonych norm zagraża kulinarnemu dziedzictwu Małopolski.

(psmo)

Galeria zdjęć