Prawdziwy oscypek, ser owczy może być wytwarzany tylko od maja do września, na rynku pojawiają się więc pierwsze oscypki „unijne”, wyprodukowane już po wejściu w życie przepisu o stosowaniu Chronionej Nazwy Pochodzenia. Marszałek Województwa Małopolskiego korzystając z okazji, by zaprezentować je całej Polsce, prześle je na ręce marszałków 15 pozostałych województw.
Małopolska, jako jedyny region w Polsce, może pochwalić się dwoma produktami zarejestrowanymi w Unii Europejskiej jako produkty regionalne. To bryndza podhalańska i oscypek. Oscypek, na podstawie Rozporządzenia Komisji (WE) nr 127/2008 z dnia 13 lutego 2008r. (które weszło w życie 5 marca 2008), został kolejnym produktem regionalnym prawnie chronionym przez Unię Europejską. Otrzymał również unijną Chronioną Nazwę Pochodzenia. Jest to nazwa regionu, określonego miejsca lub, w wyjątkowych przypadkach, kraju, która służy do oznaczenia produktu rolnego lub środka spożywczego pochodzącego z tego regionu, określonego miejsca lub kraju, którego określona jakość, renoma lub inna cecha charakterystyczna może być przypisana temu pochodzeniu geograficznemu, oraz którego produkcja lub przetwarzanie lub przygotowywanie mają miejsce na określonym obszarze geograficznym. Wyroby, które otrzymają certyfikat stają się unikalne. Produkt, którego pochodzenie jest gwarantowane przez Unię Europejską, współtworzy wizerunek obszaru swojego pochodzenia i tym samym zachęca do odwiedzenia danego regionu, oddziaływując jednocześnie na rozwój turystyki.
Z chwilą rejestracji każdy sprzedawany na rynku produkt (oscypek, bryndza) musi mieć firmowe opakowanie, na którym podany będzie numer producenta, czyli np: bacy, numer serii i numer kolejny samego produktu. Na opakowaniu znajdzie się również informacja o składzie sera i mapa regionu, z którego pochodzi. Tym samym zniknąć powinny wszelkie sery oscypkopodobne, noszące bliskobrzmiące nazwy jak np. scypek. W kolejce do rejestracji jako produkty regionalne czekają już: Chleb Prądnicki, Obwarzanek krakowski, Jabłka łąckie, Karp Zatorski, Suska sechlońska i Redykołka.