W plebiscycie publiczność oddała prawie 6500 głosów i wybrała zwycięzców w trzech kategoriach. Za najlepszą w kategorii „Tradycyjne specjały” uznano kapustę charsznicką Pana Krzysztofa Żebraka z Tczycy. Kategorię „Smakołyki z Legendą” wygrał rogal mnicha – kiełbasa regionalna z firmy Zet – Pol z Czapli Małych. Według publiczności „Jak u mamy” smakował przysmak bożogrobców wykonany przez Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowic.
Poza plebiscytem dla publiczności odbył się również konkurs oceniany przez jury w składzie: Zbigniew Kurleto, Grzegorz Komendarek, Sebastian Wątroba, Dariusz Gnatowski oraz Włodzimierz Barczyński. Grand Prix otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Pstroszyc I za gołąbki w sosie z leśnych grzybów. Drugie miejsce zdobyła firma Zet – Pol z Czapli Małych za rogal mnicha – kiełbasę regionalną. Trzecie miejsce przyznano Firmie „Magdalenka” z Chobędzy za ser serwatkowy ze śliwką.
Dodatkową atrakcją towarzyszącą miechowskiemu półfinałowi były „Potyczki kulinarne” zorganizowane przez Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników pod wodzą Marcina Polusa. W konkursie wzięły udział Panie ze Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich ze Szczepanowic oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Bukowskiej Woli. Konkurs dla restauratorów wygrała miechowska Restauracja Vita.
Zwycięstwo w konkursie i plebiscycie jest dla wystawców przepustką do udziału w wielkim finale 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się 25 i 26 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie.