Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Święto regionalnych przysmaków na krakowskim Kazimierzu

Samorząd
10 czerwca 2007
W miniony weekend odbył się w Krakowie na Placu Wolnica półfinał III Małopolskiego Festiwalu Smaku. Towarzyszyło mu Święto Chleba, podczas którego można było spróbować przysmaków małopolskich piekarzy. Władze samorządowe województwa reprezentowali marszałek Marek Nawara oraz członek zarządu Wojciech Kozak.

Małopolski Festiwal Smaku jest największym w Polsce regionalnym wydarzeniem o charakterze kulinarnym. Promuje małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. 

W Krakowie odbył się pierwszy półfinał III Małopolskiego Festiwalu Smaku (dla wystawców z Krakowa oraz z powiatów: krakowskiego, proszowickiego, miechowskiego, wielickiego, myślenickiego). Kolejne odbędą się m.in. w Tarnowie i Nowym Sączu. Laureaci wyłonieni podczas wszystkich półfinałów zostaną zaproszeni do udziału w kiermaszu finałowym we wrześniu na Placu Wolnica w Krakowie. Wystawcy biorą udział w kiermaszach nieodpłatnie. Organizator (tj. samorząd Województwa Małopolskiego) zapewnia im bezpłatne stoisko oraz możliwość sprzedawania prezentowanych produktów.

W Święcie Chleba wzięli udział piekarze i producenci tradycyjnej żywności z całej Małopolski. Dodatkowych atrakcji było wiele - pokaz tradycyjnych metod wytwarzania chleba i wielkie gotowanie żuru, wystawa produktów regionalnych z Małopolski, konkursy o tematyce piekarskiej oraz występy orkiestr i zespołów folklorystycznych.

III MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU

Galeria zdjęć