W upalne, niedzielne popołudnie na starosądeckim rynku swoje wyroby zaprezentowali wystawcy z powiatów gorlickiego, limanowskiego, nowosądeckiego i miasta Nowego Sącza. Zarówno jury, jak i publiczność ocenili produkty w 4 kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą” i „Jak u mamy”. – Rynek starosądecki i Starosądeczanie przyjęli półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku bardzo ciepło, co dobrze wróży na przyszłość. Cieszę się, że przez cały dzień mogliśmy tutaj smakować potrawy nie tylko z subregionu sądeckiego, ale także z całej Małopolski – zaznaczył marszałek Marek Sowa.
Degustując, a następnie oddając głosy na kuponach publiczność wybrała swoich zwycięzców. Uczestnikom Festiwalu najbardziej smakowały: pieczony pasztet z perliczki Jadwigi Krok z Białej Niżnej (kategoria „Ekologiczne przysmaki”), żur na kiszonych rydzach zabielany żentycą ze Starego Domu Zdrojowego w Wysowej-Zdroju („Tradycyjne specjały”), sok jabłkowo-marchwiowo-buraczany z Tłoczni Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic („Smakołyki z legendą”) i żeberka w miodzie z kapustą zasmażaną przygotowane przez LGD „Korona Sądecka” z Chełmca („Jak u mamy”). Równolegle z plebiscytem trwał konkurs. Jury (w składzie: przewodniczący Komisji Krzysztof Gawlik /WACS-World Association of Chefs Societies/, Marcin Polus /Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników/, Piotr Regucki /Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Michał Popek /Ugotowani TVN/, Maciej Koźlakowski /Masterchef TVN/ oraz przedstawiciel delikatesów Alma) Grand Prix Festiwalu przyznało Jadwidze Krok z Białej Niżnej za pieczony pasztet z perliczki. Drugie miejsce przypadło Tłoczni Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic za sok jabłkowo-marchwiowo-buraczany, zaś trzecie zajęło Gospodarstwo Rolne Zbigniew Kochniarczyk z Łętowego, które zaproponowało bundz w zalewie ziołowej. Komisja przyznała również wyróżnienie dla Gospodarstwa pasiecznego „Kószka” z Gródka nad Dunajcem za miód spadziowy.
Obok plebiscytu i konkursu ogromnym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty kulinarne z udziałem twórców znanych blogów kulinarnych. W towarzystwie kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz RM Gastro (Dostawcy Kuchni Festiwalowej) blogerzy przygotowali zupę Parzybrodę i żurek z kapustą charsznicką (charakterystyczne potrawy regionalnej kuchni miechowskiej) oraz kacze wątróbki podane z puree ziemniaczanym podane na poduszce owocowej z jabłek łąckich glazurowanych na miodzie z dodatkiem świeżego tymianku. Uczestnicy Festiwalu mogli także skosztować góralskich kanapek z kaszanką i chrupiącym moskolem podanych z kapustą charsznicką, którymi częstował Maciek Koźlakowski (Masterchef TVN).
Publiczności szczególnie smakowała Radziemicka zupa czosnkowa z grzankami i serem przygotowana przez marszałka Marka Sowę, radnego województwa Leszka Zegzdę i burmistrza Starego Sącza Jacka Lelka. Dyplomy i nagrody wręczał laureatom: marszałek Marek Sowa w towarzystwie radnych województwa: Marty Mordarskiej i Leszka Zegzdy oraz członków Komisji Konkursowej i blogerów kulinarnych. – Od początku czerwca do końca lipca, co tydzień byliśmy w innej części Małopolski po to, aby popróbować smaku tradycyjnych produktów z danego terenu. 23 i 24 sierpnia br. spotykamy się na placu Wolnica w Krakowie, by wybrać tegoroczny Małopolski Smak – mówił marszałek Marek Sowa, zapraszając zgromadzonych na Wielki Finał 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku.
(jaug, mbab)