Para Prezydencka zaprosiła osoby, które zaangażowały się w organizację tegorocznych Dożynek Prezydenckich oraz Dożynek Prezydenckich w latach 2015–2023. Spotkanie, które odbyło się 5 listopada, było okazją do podsumowania ostatnich dziesięciu lat, kiedy gospodarzami dożynek byli Andrzej Duda i Agata Kornhauser-Duda.
Jestem bardzo wdzięczna Panu Prezydentowi Andrzejowi Dudzie oraz Pierwszej Damie Agacie Kornhauser-Dudzie za zaproszenie oraz spotkanie i rozmowy, w tak serdecznej i życzliwej atmosferze. Pan Prezydent wraz z Pierwszą Damą dokonali podsumowania Dożynek Prezydenckich, które odbyły się we wrześniu w Warszawie. Praca polskich rolników ma zasadnicze znaczenie dla funkcjonowania nas wszystkich, w tym również naszego bezpieczeństwa. Polskie rolnictwo to także kultura i tradycja, którą kultywujemy i przekazujemy kolejnym pokoleniom. Nowoczesne i ekologiczne rolnictwo to przede wszystkim pełna zaangażowania praca, a także innowacje, rozwój produkcji i ta wspaniała paleta smaków, z których jesteśmy tak bardzo dumni w Małopolsce
- dodaje Iwona Gibas z Zarządu Województwa Małopolskiego.
W spotkaniu uczestniczyli Zastępca Szefa KPRP Piotr Ćwik i Minister Andrzej Dera. Wraz z Iwoną Gibas z Zarządu Województwa Małopolskiego w spotkaniu wzięli także udział dyrektor Departamentu Kultury i Dziedzictwa Narodowego UMWM Monika Gubała, dyrektor Marketingu i Promocji UMWM Dawid Gleń oraz przedstawiciele małopolskich firm, które uczestniczyły w Dożynkach Prezydenckich: Gospodarstwo Rolne Bolesław Bobak, Tłocznia Owoców „Pawłowski” Antoni Marcin Pawłowski, Manufaktura Żuru i Barszczu sp. z o.o., Gospodarstwo Ekologiczne Pszczółki, Maciej Kapała - Pracownia Pierogowa Sekret Smaku oraz firma „Płatek”. Warto dodać, że tegorocznym Starostą Dożynek Prezydenckich był właśnie przedstawiciel Małopolski Janusz Zalarski z firmy „Płatek”.
KPRP informuje, że tradycja organizowania przez Głowę Państwa ogólnopolskich Dożynek Prezydenckich ma już 97 lat. Zapoczątkował ją Prezydent Ignacy Mościcki. Do 2019 roku miejscem dożynkowych uroczystości była Spała, co było nawiązaniem do okresu międzywojennego, kiedy prezydent Mościcki, jako gospodarz, przyjmował delegacje rolników w swojej letniej rezydencji. KPRP przypomina, że w ostatnich latach Dożynki Prezydenckie zawitały do Warszawy.