Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Smacznie w Nowym Sączu

Samorząd
18 sierpnia 2008
Fot. Paweł Tokarczyk Fot. Paweł Tokarczyk
Nowosądecki rynek był w ostatnią niedzielę najsmaczniejszym miejscem regionu - na półfinałowym kiermaszu Małopolskiego Festiwalu Smaku spotkali się producenci żywności z powiatów: nowosądeckiego, limanowskiego i gorlickiego oraz z miasta Nowy Sącz.

Po przywitaniu wszystkich gości na kiermaszu Wicemarszałek Zegzda zachęcił zwiedzających do konsumpcji małopolskich przysmaków, z których słynie nowosądecczyzna, napomniał również o marce łąckiej śliwowicy produktu ziemi sądeckiej, który swoim smakiem przyciąga gości z najdalszych zakątków kraju. Na pożegnanie stwierdził: - Małopolska oprócz tego, że jest piękna swoją przyrodą, jest też smakowita swoim krajobrazem.

Jury konkursowe w składzie: Theofilos Vafidis („Europa da się lubić”), Tomasz Leśniak (kucharz piłkarskiej reprezentacji Polski) oraz Zbigniew Kurleto (Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników) nagrodziło:

- w kategorii: Sery i wyroby mleczne – Piaskowy Ryszard gospodarstwo rolne ze Słopnic – sery owcze;
- w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze – Gospodarstwo agroturystyczne Kazimiera Piwowar z Męciny – chleb wiejski;
- w kategorii: Wędliny i przetwory mięsne – nie przyznano głównej nagrody;
- w kategorii: Przetwory owocowe i warzywne – Tłocznia Maurera z Zarzecza – sok gruszkowy;
- w kategorii: Miody – gospodarstwo pasieczne Sądecki Bartnik ze Stróż – miód akacjowy;
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy – Restauracja Laguna z Gorlic – pierogi z soczewicą;
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, osoby fizyczne – KGW Zbludza ze Zbludzy – zraziki z kaszą gryczaną;
- w kategorii: Najatrakcyjniejsze danie restauracyjne - Restauracja Laguna z Gorlic – polędwica marynowana.

Obok profesjonalistów, w specjalnym plebiscycie głosowali także mieszkańcy Nowego Sącza i turyści. W sumie oddano aż 1948 głosów, a faworytami publiczności okazali się m.in.:

- w kategorii: Sery i wyroby mleczne – Piaskowy Ryszard gospodarstwo rolne ze Słopnic – sery owcze;
- w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze – Gospodarstwo agroturystyczne Magdalena Zygmunt z Juraszowej – chleb wiejski z łopaty;
- w kategorii: Wędliny i przetwory mięsne – Firma EKO Struś z Białej Niżnej – pasztet ze strusia;
- w kategorii: Przetwory owocowe i warzywne – Firma PROSPONA z Nowego Sącza – frużelina – wiśnie w żelu;
- w kategorii: Miody - gospodarstwo pasieczne Sądecki Bartnik ze Stróż – miód akacjowy;
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy – Karczma Dziurnówka z Wysowej – kugiel ziemniaczany z combrem baranim;
- w kategorii: Dania gotowe i potrawy przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, osoby fizyczne – KGW Ptaszkowa z Ptaszkowej – paluszki mięsne po ptaszkowsku.

To już trzeci półfinał z kolei, po krakowskim i oświęcimskim. Kolejne konkursy odbędą się w Nowym Targu (24 sierpnia) oraz Tarnowie (7 września), a podczas krakowskiego Wielkiego Finału (20-21 września) z grona wszystkich tegorocznych laureatów wyłonieni zostaną zwycięzcy całej tegorocznej edycji, a zarazem najlepsi małopolscy producenci żywności 2008.

Organizatorem półfinału w Nowym Sączu był Samorząd Województwa Małopolskiego, wraz z Miastem Nowym Sącz oraz Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.

(ptok)

Galeria zdjęć