Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Smacznie i tradycyjnie w Miechowie

Samorząd
06 lipca 2015
Smacznie i tradycyjnie w Miechowie Smacznie i tradycyjnie w Miechowie
Orzechy w miodzie akacjowym przygotowane przez Pasiekę Kordecki i Wnukowie zdobyły Grand Prix miechowskiego półfinału 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Mimo upalnej niedzieli na miechowskim rynku pojawiły się tłumy mieszkańców, by kosztować smaków z północnej Małopolski. Miechowski półfinał otworzył wicemarszałek Wojciech Kozak w towarzystwie burmistrza Miechowa Dariusza Marczewskiego. Obecni byli również radni województwa Adam Domagała i Mirosław Dróżdż.

Tegoroczny miechowski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku został połączony z Międzynarodowymi Małopolskimi Spotkaniami z Folklorem. Półfinał w Miechowie zainaugurowano uroczystą mszą św. w Bazylice Bożego Grobu, a następnie barwny korowód artystów z Polski, Meksyku, Irlandii, Osetii Północnej, Indonezji, Tajwanu, Turcji i  Czarnogóry przemaszerował przez miechowski rynek.

Przez cały dzień dla mieszkańców miasta i gości gotowali kucharze z Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, blogerzy a także oraz wicemarszałek Wojciech Kozak i burmistrz Miechowa Dariusz Marczewski.

Zdaniem jury najlepszą potrawą zgłoszoną na miechowski półfinał okazały się orzechy w miodzie akacjowym przygotowane przez Pasiekę Kordecki i Wnukowie z Kaliny Wielkiej, która zgarnęła Grand Prix i uzyskała przepustkę na finał festiwalu, który odbędzie  się 29 i 30 sierpnia na placu Wolnica w Krakowie. Subregion miechowski będą podczas niego reprezentować także: chleb praski z PSS Społem z Miechowa (II miejsce) oraz charsznicka kapusta kiszona z firmy Konfekcjonowanie i Sprzedaż Płodów Rolnych Andrzeja Pietrzyka ze Swojczan (III miejsce). W plebiscycie publiczności w kategorii Ekologiczne Przysmaki zwyciężyła szarlotka przygotowana przez Zagrodę Edukacyjną „Pszczółki” z Niezwojowic, w kategorii Tradycyjne Specjały charsznicka kapusta kiszona z firmy Konfekcjonowanie i Sprzedaż Płodów Rolnych Andrzeja Pietrzyka ze Swojczan, w kategorii Smakołyki z Legendą chleb praski z PSS Społem z Miechowa, a Jak u Mamy zdaniem publiczności smakowały pulpety wegetariańskie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Zarogowa.

Specjalne wyróżnienie przyznane przez komisję dziennikarską powędrowało do Pasieki Kordecki i Wnukowie z Kaliny Wielkiej za orzechy w miodzie akacjowym. Laureaci odebrali nagrody z rąk wicemarszałka Wojciecha Kozaka.

Galeria zdjęć