Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Sam smak w Nowym Sączu

Samorząd
20 sierpnia 2006
Grono smakoszy przybyło w sobotę do Sądeckiego Parku Etnograficznego, gdzie odbył się nowosądecki półfinał  II Małopolskiego Festiwalu Smaku. W kiermaszu udział wzięło około 20 restauratorów i producentów artykułów rolno-spożywczych. Ich przysmaki w ramach „Konkursu Małopolski Smak” oceniali eksperci kulinarni, a w „Plebiscycie Małopolski Smak” swoich kulinarnych faworytów wybrała publiczność. Zwycięzcom nagrody wręczył marszałek Janusz Sepioł. 

Triumfatorami nowosądeckiego kiermaszu zostali: w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze - Cukiernia Kasia z Biecza za Piernik Kasztelański, w kategorii sery i produkty mleczne - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu z bryndzą sądecką, w kategorii przetwory owocowo-warzywne - kiełbasa wędzona z fasoli Janiny Molek z Tropia, w kategorii wędliny i przetwory mięsne - pieczeń z oczkiem z gospodarstwa Agrochatka u Władka. Spośród tzw. innych produktów ekspertom najbardziej smakował miód spadziowy "Sądeckiego Bartnika". Z kolei publiczność doceniła smak przede wszystkim wędzonego pstrąga z gospodarstwa rybnego państwa Łukaszyk z Łosia, śliwki suszone oferowane przez Kazimierę Jonik z Sechnej, piernik kasztelański z Biecza oraz zupa fasolowa Janiny Molek i uznana już przez jurorów pieczeń z oczkiem. 

Przypomnijmy, że Małopolski Festiwal Smaku juz po raz drugi jest organizowany przez Samorząd Województwa Małopolskiego, przy współpracy z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. W ramach Festiwalu, w wybranych miastach Małopolski, odbywa się cykl lokalnych półfinałowych kiermaszów produktów regionalnych, zakończonych finałem w Krakowie w dniach 9-10 września.

Do udziału w kiermaszach półfinałowych w poszczególnych miastach zaproszono małopolskich producentów żywności różnych branż, m.in. mlecznej, mięsnej, piekarsko-ciastkarskiej, przetworów owoców i warzyw oraz restauratorów. Podczas kiermaszów można poznać tradycyjne produkty z całej Małopolski, spróbować ich smaku i zagłosować na te najlepsze. 

Galeria zdjęć