Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Sądecki półfinał III Małopolskiego Festiwalu Smaku

Samorząd
29 lipca 2007
- To, co dzisiaj państwo oglądacie, jest tylko niewielką częścią niezwykłego dziedzictwa, jakie posiada Małopolska w wymiarze kulinarnym. Nie ma takiego drugiego wydarzenia w Polsce, jak nasz Małopolski Festiwal Smaku. Dzisiaj wybieramy najlepsze małopolskie potrawy w subregionie nowosądeckim – powiedział wicemarszałek województwa Leszek Zegzda podczas sądeckiego półfinału III edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku.

- Wystawcy z całej Małopolski pokazują dzisiaj to, co produkują, dają szansę skosztowania mieszkańcom i promują w ten sposób nasz niezwykle piękny region. - mówił wicemarszałek.

W sądeckim półfinale III Małopolskiego Festiwalu Smaku wzięło udział 22 wystawców z powiatów: nowosądeckiego, limanowskiego i gorlickiego.

Komisja konkursowa pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto - prezesa Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Małopolskiego - nagrodziła wystawców w kilku kategoriach:
- wyroby piekarnicze i cukiernicze:
koniaczek – ciasto z kremem i galaretką z Firmy Cukierniczo-Gastronomicznej „Grześ” z Nawojowej,
- sery i inne przetwory mleczne:
maślanka truskawkowa „Gaździna” z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Nowego Sącza,
- wędliny oraz przetwory mięsne:
kabanos wieprzowy z Zakładów Mięsnych Wiesław Leśniak z Nowego Sącza,
- gotowe dania i potrawy:
pierogi staropolskie z „Restauracji Laguna” z Gorlic,
- inne produkty:
miód mniszkowy z Gospodarstwa Pasiecznego „Sądecki Bartnik” ze Stróż,
- najatrakcyjniejsze danie restauracyjne:
pierś lazurowa z „Restauracji Laguna” z Gorlic. 

Swoje kulinarne typy wskazała również publiczność. Uznanie zdobyły:
- sery i inne przetwory mleczne:
maślanka truskawkowa „Gaździna” z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Nowego Sącza,
- wędliny oraz przetwory mięsne:
kiełbasa luksusowa z Firmy Eko-Struś z Białej Niżnej,
- dania gotowe:
rolada z fasoli z sosem z borowików Pani Janiny Molek z Tropia,
- inne produkty:
masa makowa z Firmy „Prospona” z Nowego Sącza.

Integralną częścią Festiwalu był pokaz kiszenia kapusty przygotowany przez koło gospodyń wiejskich z Łososiny Dolnej oraz promocja książki „Fasola z Doliny Dunajca” zawierającej przepisy na potrawy z fasoli opracowane przez Janinę Molek z Tropia.

Wicemarszałek województwa Leszek Zegzda w towarzystwie prezydenta Nowego Sącza Ryszarda Nowaka wręczył wystawcom okolicznościowe dyplomy i nagrody, a także zaprosił laureatów konkursu i plebiscytu do udziału w wielkim finale III Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 15-16 września.

Galeria zdjęć