Atrakcją redyku na krakowskich Błoniach były pokazy baców, zajmujących się wyrobem produktów z owczego mleka – prawdziwych oscypków, bundza i redykołek. Dla krakowian redyk był okazją do dyskusji z radnymi województwa i zapoznania się z kulturą pasterską. Przy dźwiękach góralskiej muzyki goście kulturowego redyku przypatrywali się metodom pracy hodowców owiec, którzy przywieźli do Krakowa – oprócz żywego inwentarza – także swoje słynne wyroby.
Po uroczystym poświęceniu bacówki postawionej na środku Błoń oraz stada, zgromadzeni wzięli udział w otwartej konferencji prasowej zorganizowanej przez Jacka Soskę oraz pełnomocnik prezydenta Krakowa Monikę Piątkowską. Głównym tematem konferencji były koncepcje umacniania marki Małopolski i jej stolicy w okresie polskiej prezydencji w UE.
Redyk na Błoniach
Samorząd
10 września 2011
10 września krakowianie i goście spoza miasta mieli niezwykłą okazję zobaczyć redyk - tradycyjny wypas owiec, który staraniem radnych Województwa Małopolskiego odbył się na krakowskich Błoniach. Trzodę prowadził baca Kazimierz Furczoń, a organizatorem redyku był wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego Jacek Soska. W spotkaniu wzięli udział także - m.in. - marszałek Marek Sowa, wicemarszałek Wojciech Kozak, wiceprzewodniczący sejmiku Bogusław Mąsior, radni Adam Domagała i Grzegorz Gondek oraz przedstawiciele władz miejskich.
Inne artykuły dotyczące tematu: Samorząd
- Samorządsobota, 03 maja 2025234. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 MajaUroczysta msza święta w Katedrze Wawelskiej, pochód patriotyczny ulicami miasta, hołd złożony m.in. (...)
- Samorządpiątek, 02 maja 2025Biało-czerwona na Dzień Flagi!Świętujmy razem! Jak co roku, z okazji przypadającego 2 maja Święta Flagi Rzeczypospolitej Polskiej, (...)
- Samorządśroda, 30 kwietnia 2025O sprawach regionu sądeckiegoW Agendzie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego w Nowym Sączu wicemarszałek Małopolski (...)
Najnowsze artykuły:
- Sportwtorek, 06 maja 2025EKSiT: Za nami pierwszy dzień dyskusji i rozmów na temat sportu i turystykiZa nami pierwszy dzień III Europejskiego Kongresu Sportu i Turystyki w Zakopanem. To czas rzeczowej dyskusji o kierunkach (...)
- Sportwtorek, 06 maja 2025EKSiT: Poznaliśmy Ambasadorów Sportu i TurystykiZa nami pierwszy dzień III Europejskiego Kongresu Sportu i Turystyki, którego zwieńczeniem była Gala (...)
- Sportwtorek, 06 maja 2025EKSIT: Zasmakuj w podróży czy podróżuj ze smakiem? Kulinaria w kształtowaniu produktu turystycznegoEksplorowanie tradycji i historii przez zamach, apetyczny wygląd i smak. Turystyka kulinarna staje się kluczową (...)