Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Redyk na Błoniach

Samorząd
10 września 2011
10 września krakowianie i goście spoza miasta mieli niezwykłą okazję zobaczyć redyk - tradycyjny wypas owiec, który staraniem radnych Województwa Małopolskiego odbył się na krakowskich Błoniach. Trzodę prowadził baca Kazimierz Furczoń, a organizatorem redyku był wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego Jacek Soska. W spotkaniu wzięli udział także - m.in. - marszałek Marek Sowa, wicemarszałek Wojciech Kozak, wiceprzewodniczący sejmiku Bogusław Mąsior, radni Adam Domagała i Grzegorz Gondek oraz przedstawiciele władz miejskich.

Atrakcją redyku na krakowskich Błoniach były pokazy baców, zajmujących się wyrobem produktów z owczego mleka – prawdziwych oscypków, bundza i redykołek. Dla krakowian redyk był okazją do dyskusji z radnymi województwa i zapoznania się z kulturą pasterską. Przy dźwiękach góralskiej muzyki goście kulturowego redyku przypatrywali się metodom pracy hodowców owiec, którzy przywieźli do Krakowa – oprócz żywego inwentarza – także swoje słynne wyroby.

Po uroczystym poświęceniu bacówki postawionej na środku Błoń oraz stada, zgromadzeni wzięli udział w otwartej konferencji prasowej zorganizowanej przez Jacka Soskę oraz pełnomocnik prezydenta Krakowa Monikę Piątkowską. Głównym tematem konferencji były koncepcje umacniania marki Małopolski i jej stolicy w okresie polskiej prezydencji w UE.

Galeria zdjęć