Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Redyk na Bielanach

Samorząd
22 września 2009
fot. Agnieszka Dziwisz fot. Agnieszka Dziwisz
Upowszechnienie i przybliżenie kultury pasterskiej, produkcji owczarskiej oraz tematyki produktów tradycyjnych i regionalnych – to cele „Redyku na Bielanach”, imprezy zorganizowanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Fundację Rozwoju Regionu Rabka oraz Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.

Pokazy zaganiania owiec i pucenia oscypka, degustacja potraw regionalnych, kiermasz wyrobów regionalnych i góralska muzyka – to tylko niektóre z atrakcji „Redyku na Bielanach”. Można również było obejrzeć wystawę dorobku kultury pasterskiej, której otwarcia dokonał Wojciech Kozak, Członek Zarządu Województwa Małopolskiego.

fot. Agnieszka Dziwisz

W czasie „Redyku na Bielanach” został rozstrzygnięty konkurs „Małopolski Produkt Tradycyjny” na najlepszy projekt/inicjatywę mającą na celu rozwój obszarów wiejskich za pomocą produktu regionalnego lub tradycyjnego. Nagrody wręczył Członek Zarządu Wojciech Kozak.

Zwycięzcy w kategorii na najlepiej udokumentowaną historię produktu potwierdzającą jego tradycyjność:
                  
1.      "Chleb Dziadka Mikołaja z Lipnicy"
2.     "Makaron Domowy Wiśnicki"
3.     "Jabłka z Leszczyny"
4.     "Ziemniaki po Cabańsku"
5.     "Susorki z Lipnicy Górnej"

fot. Agnieszka Dziwisz

Zwycięzcy w kategorii na najlepszy pomysł promujący region za pomocą produktu tradycyjnego lub regionalnego:

1.     "Makaron Domowy Wiśnicki"
2.     "Ziemniaki po Cabańsku"
3.      "Chleb Dziadka Mikołaja z Lipnicy"
4.     "Jabłka z Leszczyny"
5.     Susorki z Lipnicy Górnej"

(azlo)

Galeria zdjęć