Pokazy zaganiania owiec i pucenia oscypka, degustacja potraw regionalnych, kiermasz wyrobów regionalnych i góralska muzyka – to tylko niektóre z atrakcji „Redyku na Bielanach”. Można również było obejrzeć wystawę dorobku kultury pasterskiej, której otwarcia dokonał Wojciech Kozak, Członek Zarządu Województwa Małopolskiego.
fot. Agnieszka Dziwisz
W czasie „Redyku na Bielanach” został rozstrzygnięty konkurs „Małopolski Produkt Tradycyjny” na najlepszy projekt/inicjatywę mającą na celu rozwój obszarów wiejskich za pomocą produktu regionalnego lub tradycyjnego. Nagrody wręczył Członek Zarządu Wojciech Kozak.
Zwycięzcy w kategorii na najlepiej udokumentowaną historię produktu potwierdzającą jego tradycyjność:
1. "Chleb Dziadka Mikołaja z Lipnicy"
2. "Makaron Domowy Wiśnicki"
3. "Jabłka z Leszczyny"
4. "Ziemniaki po Cabańsku"
5. "Susorki z Lipnicy Górnej"
fot. Agnieszka Dziwisz
Zwycięzcy w kategorii na najlepszy pomysł promujący region za pomocą produktu tradycyjnego lub regionalnego:
1. "Makaron Domowy Wiśnicki"
2. "Ziemniaki po Cabańsku"
3. "Chleb Dziadka Mikołaja z Lipnicy"
4. "Jabłka z Leszczyny"
5. Susorki z Lipnicy Górnej"
(azlo)