Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Redyk Karpacki zawitał do Łapsz Wyżnych

Samorząd
08 sierpnia 2013
Trzysta owiec wraz z prowadzącymi je pasterzami dotarło do Łapsz Wyżnych. Wraz z lokalnymi samorządowcami redyk powitali: wicemarszałek Wojciech Kozak i członek zarządu Stanisław Sorys. „Redyk Karpacki 2013” wyruszył 11 maja br. z Rotbav w okolicach Braszowa w rumuńskiej Transylwanii. Trasa międzynarodowej wędrówki liczy ok. 1 200 km. Na kolejnych etapach do redyku dołączają bacowie z Rumunii, Ukrainy, Czech, Słowacji i Polski, by prowadzić i towarzyszyć na terenach, gdzie prowadzą swoje wypasy owiec. W Polsce marszruta prowadzi przez hale województw podkarpackiego, małopolskiego i śląskiego.

W drodze na halę Łapsze Wyżne-Nowiny redyk powitali Wojciech Kozak i Stanisław Sorys z zarządu województwa małopolskiego.
- Te 300 owiec wejdzie z powrotem do historii na tym szlaku i mam nadzieję, że w przyszłym roku możemy się spodziewać powtórki wydarzenia. Pragnę życzyć, jak w przyśpiewce, aby trawka była słodka, owce się doiły i było ich więcej, więcej na Podhalu, a oscypek rósł w cenę – mówił wicemarszałek Wojciech Kozak.

Obowiązki gospodarza na hali pełnił baca Kazimierz Furczoń, właściciel dwóch bacówek (w Groniu na Kotelnicy oraz na Nowinach koło Łapsz Wyżnych), a zarazem pomysłodawca, założyciel i prezes Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów "Gazdowie”, któremu Stanisław Sorys podziękował za „wprowadzenie oscypka do Unii Europejskiej” oraz coroczną promocję produktów pochodzenia owczego podczas największych w Europie targów żywności „Grüne Woche” w Berlinie.

- Jako samorząd województwa staramy się promować produkty regionalne nie tylko tam, gdzie one powstają, na samym Podhalu, ale również w tych miejscach, gdzie konsumenci dokonują zakupów – mówił Stanisław Sorys, informując o podpisaniu umowy o współpracy z siecią Alma Market S.A., na mocy której na półki Delikatesów Alma w dużych miastach Polski trafią małopolskie produkty regionalne i tradycyjne.

Redyk Karpacki ma charakter międzynarodowy, obejmuje wędrówkę z owcami łukiem Karpat przez Rumunię, Ukrainę, Polskę i Czechy. W projekcie partnersko uczestniczy również Słowacja. Owce w łącznej ilości 600 szt. (2 etapy wędrówki po 300 owiec) prowadzone są przez stałą obsługę 5 pasterzy z wieloletnim doświadczeniem. Na trasie wędrówki odbywają się festiwale i lokalne imprezy prezentujące tradycje pasterskie, występy kapel oraz zespołów regionalnych, pokazy sztuki ludowej i rękodzieła, prezentacja kuchni i tradycyjnych produktów regionalnych. Przedsięwzięcie jest organizowane przez międzynarodową społeczność pasterzy karpackich dla upamiętnienia dziedzictwa kulturowego Wołochów -  ludów pasterskich, które w przeszłości zasiedliły Karpaty i dały początek góralszczyźnie w Tatrach. Celem Redyku jest międzynarodowe spotkanie ludzi żyjących i tworzących w Karpatach, ich integracja, możliwość poznania oraz pokazania bogactwa kulturowego mieszkańców, jak również bogactwa i unikatowości przyrody oraz sposobu na zrównoważony rozwój terenów górskich. Pomysłodawcą przedsięwzięcia jest Piotr Kohut, baca z Koniakowa w Beskidzie Śląskim, a zarazem prezes Fundacji Partnerstwo Transhumancyjne. 

Więcej informacji o projekcie „Pasterstwo Transhumancyjne” znajduje się na stronach: www.transhumance.pl oraz www.redykkarpacki.pl.

 

Galeria zdjęć