Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Prawdziwe jedzenie na międzynarodowej konferencji

Samorząd
22 lutego 2013
Jak chronić żywność i promować zdrowe, ekologiczne jedzenie? Jak pomóc rolnikom i producentom wyrobów tradycyjnych w znalezieniu odbiorców na lokalnym rynku? O tym dyskutowali uczestnicy międzynarodowej konferencji „Ochrona i promocja prawdziwego jedzenia”. O małopolskich inicjatywach w zakresie wspierania  małych gospodarstw rolnych mówił Stanisław Sorys, członek zarządu WM.

- Województwo Małopolskie wspiera  rozwój alternatywnych i niekonwencjonalnych kierunków produkcji, jak prowadzenie pasiek, rybołówstwo czy hodowla zwierząt, stosując różnorodne formy wsparcia – mówił Stanisław Sorys w czasie spotkania. - Wystawy, konkursy i konferencje mają promować produkty ekologiczne - pszczele, owcze, organiczne produkty rybne. Bazy danych o producentach i gospodarstwach rolnych ułatwiają kontakt pomiędzy producentami i konsumentami. Zachęcamy aktywnego spędzania wolnego czasu przez mieszkańców Małopolski i gości województwa na terenach wiejskich oraz do zdrowego stylu życia.

Małopolskie inicjatywy w zakresie marketingu i promocji  omówili dr Stanisław Flaga z Departamentu Ochrony Środowiska i Rolnictwa UMWM oraz Rafał Serafin, prezes Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.

W czasie konferencji rozmawiano także o zagrożeniach i problemach związanych z żywnością genetycznie modyfikowaną.  

Organizatorami spotkania byli: Austriacki Konsulat Generalny w Krakowie i Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi.

Galeria zdjęć