Wicemarszałek Stanisław Sorys z uznaniem mówił o rosnącej liczbie winiarzy i coraz wyższej jakości ich wyrobów. Podziękował wójtowi Gromnika za organizację festiwalu, który jest okazją dla właścicieli winnic do promocji swoich wyrobów i wymiany doświadczeń. Zwracając się do winiarzy, zaproponował utworzenie grupy producenckiej, co pozwoliłoby otworzyć nowe rynki zbytu, nie tylko polskie, ale także zagraniczne.
W Święcie Wina i Miodu uczestniczyli producenci nagradzani na wielu konkursach. Wśród nich byli pogórzańscy winiarze, specjaliści od sadzonek winorośli i urządzeń do wyrobu wina oraz producenci miodów. Smakowym dopełnieniem do degustowanych win i miodów były słodkie wypieki i regionalny chleb ze smalcem na stoisku Kobiet Promujących Rozwój Wsi Gromnik. Nie zabrakło też stoisk z podhalańskimi serami, oraz ręcznie wykonaną biżuterią i pamiątkami.
Dużym uznaniem cieszył się gulasz węgierski, w którego przygotowanie włączył się wicemarszałek Stanisław Sorys.
Dla zgromadzonych gości zagrała Kapela Ludowa „Siemiechowianie” oraz zespół „40%bluesa”. Wieczór zakończył występ niecierpliwie oczekiwanego zespołu „The Ukrainian Folk”, znanego z programu Must be the Music.
(Agenda UMWM w Tarnowie, Biuro prasowe)