Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Pleśna zasmakowała w Małopolsce

Samorząd
22 lipca 2013
Bogata oferta miodów i innych produktów pszczelich, oglądanie pracy pszczół „na żywo” oraz możliwość skosztowania małopolskich przysmaków. Te wszystkie atrakcje czekały na mieszkańców i turystów podczas niedzielnego „Święta owoców i produktów pszczelich” w Pleśnej. O kampanii „Zasmakuj w Małopolsce” opowiadał zebranym Stanisław Sorys z zarządu województwa.

Przy specjalnych stoiskach można było delektować się oscypkiem, chlebem prądnickim z bryndzą podhalańską, obwarzankiem krakowskim, kiełbasą lisiecką, karpiem zatorskim, suską sechlońską, jagnięciną podhalańską i jabłkami łąckimi. Nie zabrakło także quizów i konkursów z nagrodami na temat regionalnych produktów.

„Zasmakuj w Małopolsce” to kampania edukacyjno-promocyjna, której celem jest zaprezentowanie lokalnych produktów z unijnym certyfikatem: Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolska to region bogaty w takie produkty – mamy ich 11, a pierwszy polski zarejestrowany produkt regionalny to bryndza podhalańska. Kampania objęta jest patronatem medialnym „Gazety Krakowskiej”, TVP O/Kraków i portalu naszemiasto.pl.

Galeria zdjęć