Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Oświęcimski półfinał III Małopolskiego Festiwalu Smaku

Samorząd
05 sierpnia 2007
22 wystawców, 3 tysiące głosujących na najlepsze potrawy Małopolski Zachodniej i ponad tysięczna publiczność podczas podsumowania oświęcimskiej edycji III Małopolskiego Festiwalu Smaku - to liczby które najlepiej oddają spektakularny sukces imprezy organizowanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego we współpracy z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Na uroczystości samorząd województwa reprezentował członek zarządu Marek Sowa.

- Jest to jedyna taka impreza w skali kraju, podczas której samorząd województwa promuje swoje tradycje kulinarne. Wydarzenie z roku na rok przyciąga coraz więcej  osób. Warto pielęgnować tradycje – wszak jest to jedno z naszych największych bogactw. – mówił Marek Sowa podczas oświęcimskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Prawdziwe tłumy oświęcimian postanowiły popróbować to wszystko, co kulinarna Małopolska Zachodnia chciała promować. Jak stwierdzili znani z telewizji członkowie jury: Zbigniewa Kurleto, Kurt Scheller i Theovilos Vasidis – naprawdę jest czym się chwalić i decyzja o tym, komu przyznać laur zwycięstwa, była dla nas bardzo trudna. Ostatni z wymienionych członków jury dodał jeszcze, że Małopolska jako jedyne województwo w kraju nie tylko promuje swój region, ale stara się, dzięki takim imprezom jak Małopolski Smak, mieć co promować. Kraj, który nie pielęgnuje swoich tradycji - ginie. Ale o Grecję i Małopolskę jestem spokojny.

Jak poinformował nas kierownik agendy urzędu marszałkowskiego w Oświęcimiu Albert Bartosz sama impreza przerosła nieco nasze przewidywania i wszystko wskazuje na to, że od przyszłego roku będziemy musieli pomyśleć o poszerzeniu terenu wystawowego, ponieważ części chętnych musieliśmy w tym roku, z powodu braku wolnych miejsc, odmówić. Publiczność jednak była bardzo zadowolona. Większości z przybyłych na festyn najbardziej smakował kabanos wieprzowy produkowany przez firmę Janusza Rogalskiego z Babic. Uzyskał ponad 15% wszystkich oddanych w plebiscycie głosów.

Komisja konkursowa nagrodziła wystawców w kliku kategoriach:

- wyroby piekarnicze i cukiernicze
chleb wiejski z Firmy Pani Jolanty i Magdaleny Hajduk z Przeciszowa
- wędliny oraz przetwory mięsne
pasztet wieprzowy pieczony z Zakładów Przetwórstwa Mięsnego z Myślachowic
- gotowe dania i potrawy
mięso pod pierzynką z Koła Gospodyń Wiejskich z Malca
- ¬inne produkty
miód spadziowy z Pasieki Ambrozja z Suchej Beskidzkiej
- najatrakcyjniejsze danie restauracyjne
płonący zadek wieprzowy z Restauracji Stare Mury z Chrzanowa

Swoje kulinarne typy wskazała również publiczność. Uznanie zdobyły:
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
chleb wiejski z Firmy Pani Jolanty i Magdaleny Hajduk z Przeciszowa
- wędliny oraz przetwory mięsne
kabanos wieprzowy z Firmy Rzeźniczo Wędliniarskiej z Babic
- gotowe dania i potrawy
pierogi z Firmy Smakosz z Chrzanowa
- ¬inne produkty
miód lipowy z Pasieki Malwa z Grojca
- przetwory owocowe i warzywne
fasola czerwona z Firmy Rajdimpex z Suchej Beskidzkiej

Wystawcy otrzymali okolicznościowe dyplomy i nagrody, które osobiście wręczył członek zarządu Województwa Małopolskiego Marek Sowa. Laureaci konkursu i plebiscytu zostali również zaproszeni do udziału w wielkim finale III Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się także na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 15-16 września.

Galeria zdjęć