- Jest to jedyna taka impreza w skali kraju, podczas której samorząd województwa promuje swoje tradycje kulinarne. Wydarzenie z roku na rok przyciąga coraz więcej osób. Warto pielęgnować tradycje – wszak jest to jedno z naszych największych bogactw. – mówił Marek Sowa podczas oświęcimskiego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Prawdziwe tłumy oświęcimian postanowiły popróbować to wszystko, co kulinarna Małopolska Zachodnia chciała promować. Jak stwierdzili znani z telewizji członkowie jury: Zbigniewa Kurleto, Kurt Scheller i Theovilos Vasidis – naprawdę jest czym się chwalić i decyzja o tym, komu przyznać laur zwycięstwa, była dla nas bardzo trudna. Ostatni z wymienionych członków jury dodał jeszcze, że Małopolska jako jedyne województwo w kraju nie tylko promuje swój region, ale stara się, dzięki takim imprezom jak Małopolski Smak, mieć co promować. Kraj, który nie pielęgnuje swoich tradycji - ginie. Ale o Grecję i Małopolskę jestem spokojny.
Jak poinformował nas kierownik agendy urzędu marszałkowskiego w Oświęcimiu Albert Bartosz sama impreza przerosła nieco nasze przewidywania i wszystko wskazuje na to, że od przyszłego roku będziemy musieli pomyśleć o poszerzeniu terenu wystawowego, ponieważ części chętnych musieliśmy w tym roku, z powodu braku wolnych miejsc, odmówić. Publiczność jednak była bardzo zadowolona. Większości z przybyłych na festyn najbardziej smakował kabanos wieprzowy produkowany przez firmę Janusza Rogalskiego z Babic. Uzyskał ponad 15% wszystkich oddanych w plebiscycie głosów.
Komisja konkursowa nagrodziła wystawców w kliku kategoriach:
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
chleb wiejski z Firmy Pani Jolanty i Magdaleny Hajduk z Przeciszowa
- wędliny oraz przetwory mięsne
pasztet wieprzowy pieczony z Zakładów Przetwórstwa Mięsnego z Myślachowic
- gotowe dania i potrawy
mięso pod pierzynką z Koła Gospodyń Wiejskich z Malca
- ¬inne produkty
miód spadziowy z Pasieki Ambrozja z Suchej Beskidzkiej
- najatrakcyjniejsze danie restauracyjne
płonący zadek wieprzowy z Restauracji Stare Mury z Chrzanowa
Swoje kulinarne typy wskazała również publiczność. Uznanie zdobyły:
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
chleb wiejski z Firmy Pani Jolanty i Magdaleny Hajduk z Przeciszowa
- wędliny oraz przetwory mięsne
kabanos wieprzowy z Firmy Rzeźniczo Wędliniarskiej z Babic
- gotowe dania i potrawy
pierogi z Firmy Smakosz z Chrzanowa
- ¬inne produkty
miód lipowy z Pasieki Malwa z Grojca
- przetwory owocowe i warzywne
fasola czerwona z Firmy Rajdimpex z Suchej Beskidzkiej
Wystawcy otrzymali okolicznościowe dyplomy i nagrody, które osobiście wręczył członek zarządu Województwa Małopolskiego Marek Sowa. Laureaci konkursu i plebiscytu zostali również zaproszeni do udziału w wielkim finale III Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się także na Placu Wolnica w Krakowie w dniach 15-16 września.