Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

O ochronie producentów wędzonek

Samorząd
26 lutego 2014
Skutki, jakie niesie ze sobą wprowadzenie europejskich zmian w wyrobie wędzonek, stały się głównym tematem dyskusji podczas posiedzenie Rady Konsultacyjnej ds. Ochrony Konsumentów. W debacie Zarząd Województwa reprezentował wicemarszałek Wojciech Kozak. 

Przypomnijmy, już we wrześniu 2014 roku mają wejść w życie nowe limity Komisji Europejskiej dot. substancji smolistych w produktach wędzonych. Władze województwa współpracują z resortem rolnictwa w tej sprawie i postulują, by odsunięto o rok termin obowiązywania tych norm. Chcą także, by z obowiązku ich spełniania była zwolniona żywność wpisana już na unijną listę produktów tradycyjnych i regionalnych. W Małopolsce jest to kwestia bardzo ważna, ponieważ na dotychczas przebadane siedem próbek sześć nie spełnia nowych, ostrzejszych norm na zawartość szkodliwych substancji. Producenci pracują obecnie nad możliwościami obniżenia tego poziomu za pomocą niewielkich modyfikacji w procesie wędzenia.

Na posiedzeniu Rady Konsultacyjnej ds. Ochrony Konsumentów omawiano również tematy związane m.in. z umowami zawieranymi poza lokalem, handlem na odległość czy nieuregulowanymi opłatami abonamentowymi.

Galeria zdjęć