Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Nowe smakołyki na liście

Samorząd
27 września 2005
Kolejne małopolskie specjały znalazły się na liście produktów tradycyjnych. Po raz drugi, pod przewodnictwem wicemarszałka Witolda Śmiałka rada do spraw produktów tradycyjnych spotkała się i wybrała tym razem redykołkę (mały oscypek, który może występować w różnych kształtach), śliwowice łącką, łąckie jabłka i sól wielicką.

Przypomnijmy, że w ubiegłym tygodniu rada pozytywnie zaopiniowała wnioski o wpis na listę kiełbasy lisieckiej, precelków krakowskich, bryndzy podhalańskiej i żętycy.

W planach jest wydanie specjalnej książki z opisami wyróżnionych smakołyków z całej Polski. Wpis na listę jest doskonałą formą promocji. Wyroby tradycyjne nie podlegają normom unijnym, natomiast żeby znalazły się na liście we wniosku należy udowodnić, że produkt związany jest w sposób szczególny z miejscem, a jego wyjątkowe cechy wiążą się z tradycyjnymi metodami produkcji, stosowanymi od co najmniej 25 lat.
Na złożenie wniosku zostało jeszcze 3 dni, a więc do końca września.

Galeria zdjęć